Informasjonsbrev uke 47/2023

Innhold:

  • Frister i ØKS
  • NMSK-rammer i kommunene
  • Ost - Invitasjon til digital møteplass 1.desember
  • Siste frist for å fatte vedtak i Agros - 10. desember
  • Fradeling av det eneste våningshuset fra en mindre landbrukseiendom – jordloven § 12
  • Jordbruk for bedre vannmiljø

Informasjon fra andre:

  • Mentorordninga i landbruket har søknadsfrist 1. desember
  • Lære med skogen – skoglekene
  • Tilskudd til klimatilpassning
Publisert 22.11.2023

Snarveg til: 

Informasjon fra andre:

Frister i ØKS

Siste dag som statsforvalteren kan betale ut tilskuddssaker er søndag 10. Desember. Da stenger Landbruksdirektoratet muligheten til å utbetale tilskudd. For at vi skal ha tid til å behandle alle innkomne saker, er fristen for å godkjenne saker i kommunene torsdag 07. Desember kl. 08.00. Meld fra dersom du vet at du ikke kan holde denne fristen. Dersom kommunen får inn refusjonskrav uten tilskudd, som for eksempel refusjon av skogforsikring, kan dette sendes inn fram til 29. desember. Husk å gjøre andregangsgodkjenner kjent med fristen og avtal gjerne at de er tilgjengelige for andregangsgodkjenning i dagene før, slik at alle saker er ferdig godkjent i kommunen innen fristen.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

NMSK-rammer i kommunene

Vi har fortsatt midler igjen på fylkesramma for NMSK-midler. Vi tar imot søknader fortløpende. Gjerne meld fra hvis kommunen kan avstå tilskuddsmidler. Det er ikke anledning til å bevilge tilskudd det ikke er dekning for på kommunens NMSK-ramme. Kontakt Statsforvalteren omgående hvis kommunen får behov for mer midler.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Ost - Invitasjon til digital møteplass 1.desember

Fredag 1.desember arrangerer vi årets siste digitale møteplass.

Temaet denne gangen blir ost – VM gull – og næringsutvikling.
Vi tar en prat med både Maren Gangstad v/Gangstad gårdsysteri og Lise Lyngsaunet Værdal, som er enhetsleder ved plan, landbruk og miljø i Inderøy kommune.

Merk at møteplassen blir gjennomført fra 10.00 til 11.00 og ikke 9.00 til 10.00, slik vi pleier. Teamsinvitasjon blir sendt ut neste uke, men du kan også klikke her for å bli med i møtet

Vel møtt!

Kontaktperson: Liv Gystad

Siste frist for å fatte vedtak i Agros - 10. desember

Fra og med 11. desember til og med 3. januar vil det ikke bli kjørt nye utbetalinger og tilbakebetalingskrav fra Agros. Det betyr at alle saker som skal utbetales/innkreves i 2023, må være godkjent i Agros seinest 10.desember.

Følgende ordninger har utvidet frist:

  • Utbetalinger av tilskudd til veterinærreiser må være godkjent i Agros seinest fredag 15. desember
  • Utbetalinger av tilskudd ved produksjonssvikt må være godkjent i Agros seinest onsdag 13.desember

Fra ca 4. januar kan dere godkjenne nye vedtak når Landbruksdirektoratet/Statsforvalterne har lagt inn ny ramme på ordningen. Ldir gir beskjed til Statsforvalteren når vi har lagt inn ny årsramme.

Informasjonen er tilgjengelig når saksbehandler logger inn på tjenesteportalen/Agros.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Fradeling av det eneste våningshuset fra en mindre landbrukseiendom – jordloven § 12

Selv om en landbrukseiendom er relativt marginal, vil det sjeldent være i tråd med § 12 i jordloven å gi tillatelse til deling som medfører at eiendommen blir husløs. Det har Landbruksdirektoratet nettopp stadfestet i en sak fra Sirdal kommune. Kommunen ga samtykke fordi dette ville gi en ny eier av bygningene og dermed større sjanse for at disse ville bli vedlikeholdt. Statsforvalteren og Landbruksdirektoratet la større vekt på at bygningene er en del av eiendommens ressursgrunnlag som bør beholdes samlet.

Ta kontakt dersom dere ønsker å få tilsendt vedtaket.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Jordbruk for bedre vannmiljø

Orklavassdraget Vannområde har, med støtte fra Statsforvalteren i Trøndelag og Miljødirektoratet, laget en film om vannmiljø og regionale miljøtilskudd.

Vi oppforder kommunene til å bruke filmen i forbindelse med informasjonstiltak om regionale miljøtilskudd. Vi håper filmen vil inspirere mange til å starte med tiltak som reduserer avrenning fra jordbruk til vassdrag!

Det er laget to versjoner av filmen; en kort på 3:30 min. og en lang på 7:20 min.

Kontaktpersoner: Anstein Lyngstad og Marit Røstad

 

Informasjon fra andre:

Mentorordninga i landbruket har søknadsfrist 1. desember

Gjennom mentorordninga i landbruket kan nye eller unge produsenter få personlig veiledning i en oppstarts- eller utviklingsfase.

Mentorordninga i landbruket innebærer at en fersk bonde, eller den som ønsker å starte en ny produksjon, gjør en formell avtale med en erfaren kollega om å bistå som diskusjonspartner i drifta gjennom ett år. Tilbudet omfatter alle produksjoner, også Inn på tunet, lokal foredling med mer.

Det er Norsk landbruksrådgiving som har ansvar for denne ordningen, og alle mentorpar er tilknyttet en regionkontakt i NLR. I Trøndelag er Torhild Svisdal Mjøen regionkontakt. Det er ikke krav om å være medlem i NLR for å delta i mentorordningen. Dette gjelder både for mentor og ny produsent. Tilbudet er gratis for den nye bonden og mentoren får godtgjøring for arbeidet.

NLR har nå utarbeidet et informasjonsskriv om ordningen som kan brukes for å spre kunnskap om ordningen. 

Les mer om Mentorordninga i landbruket her.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Lære med skogen – skoglekene

Skogkurs arrangerer hvert år Skoglekene SKOGLEKENE - Lære med Skogen for elever på femte trinn. Elevene får lære mer om skog, samtidig som de får fysisk aktivitet og dekker kompetansemål i relevante fag. Påmeldingsfristen er 31. desember. Gjerne del denne invitasjonen med dem som jobber med skole i kommunen.

 

Tilskudd til klimatilpasning

Miljødirektoratet melder om at kommuner nå kan søke om midler til økt kunnskap om hvordan klimaendringene berører dem og utredninger om hvilke tiltak som må iverksettes for å møte klimaendringene. Søknadsfristen er satt til 15. februar. Mer mer om ordningen i nyhetssaken fra Miljødirektoratet.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.