Informasjonsbrev uke 41/2023

Innhold:

  • Invitasjon til åpen dag for nyansatte i kommunal landbruksforvaltning tirsdag 7. november 2023 i Trondheim
  • Mye nedbør kan gi utfordringer med innhøsting
  • Vedtak om endring i regelverk i ordningen «Tilskudd ved produksjonssvikt i plante– og honningproduksjon»
  • Jordbruksarealer som er ute av drift - oppfølging av driveplikten etter jordloven
  • Avslutningsseminar for prosjektet “Karbon i jord”
Publisert 11.10.2023

Snarveg til:

 

Invitasjon til åpen dag for nyansatte i kommunal landbruksforvaltning tirsdag 7. november 2023 i Trondheim

Landbruksavdelinga inviterer nyansatte i kommunal landbruksforvaltning til åpen dag, den 7. november, på Statens Hus i Trondheim. Det blir orientert om virkemidlene i jord- og skogbruket og om rollefordelingen mellom kommune og stat i landbruksforvaltninga. Vi oppfordrer også ledere som har ansvar for landbruksforvaltninga i kommunene om å delta.

Arrangementet starter kl. 10 og avsluttes senest kl. 15. Det blir servert lunsj, og det er gratis å delta.

Påmeldingsfrist: 31.oktober. Påmelding via vår kurs- og konferansekalender. Her kan du også se programmet for dagen.

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Mye nedbør kan gi utfordringer med innhøsting

Høsten har vært svært blaut i Trøndelag og langtidsvarslet ser heller ikke så bra ut. Dette kan medføre at det blir vanskelig å høste avlinger.

Avlingssvikt skal meldes kommunen
Et av vilkårene som må oppfylles for å søke om tilskudd ved produksjonssvikt som følge av klimatiske forhold, er at det uten ugrunnet opphold gis melding til kommunen om at skade har oppstått, eller vil kunne oppstå. Vilkåret understreker foretakets ansvar for å dokumentere produksjonssvikten. Melding gis via Altinn til fagsystemet AGROS og skal behandles av kommunen. Kommunen skal ut på kontroll på minimum 10 % av innmeldte meldinger ved produksjonssvikt og 50 % for innmeldte meldinger for svikt i honningproduksjon.

Uhøsta avling må dokumenteres
I produksjonssviktordningen er det en tapsbegrensningsplikt, og i det ligger det en høsteplikt. Kommunen kan ved ekstraordinære innhøstingsforhold gi unntak fra høsteplikten. Kommunen kan også gi unntak fra høsteplikt dersom det fastslås at avlinga er tapt. Kommunen må få melding fra foretaket om uhøsta avling, slik at kommunen kan gjøres en befaring og dokumentere forholdene. Det er avling på rot som erstattes, men i år er det åpnet for at kornavling som er tresket, men som avvises på kornmottaket på grunn av dårlig kvalitet, også kommer inn under ordninga.

Endringer i ordningen
Vekstgruppene grovfôr i foretak med husdyr, korn og annet frø til modning og frukt behandles i fagsystemet AGROS. Vekstgruppene poteter, grønnsaker, bær, grovfôr til salgs og honning behandles i fagsystemet ELF. Det gis informasjon til søker og forvaltning på Landbruksdirektoratet sin hjemmeside; Tilskudd ved produksjonssvikt og Tilskudd ved svikt i honningproduksjon - Landbruksdirektoratet.

Informasjon om ordningen ligger også på Statsforvalteren i Trøndelag sin hjemmeside.

Søknadsfrist er 31. oktober i året produksjonssvikten oppstod.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Vedtak om endring i regelverk i ordningen «Tilskudd ved produksjonssvikt i plante– og honningproduksjon»

Det vil fortsatt være to gjeldende forskrifter for denne ordningen. Sammenslåingen av forskriftene blir ikke gjennomført i 2024. I sats- og beregningsforskriften FOR-2018-08-01-1215 er det vedtatt endringer.

Endringene dette gjelder er:

§ 3. søknad fjerde ledd nytt andre punktum skal lyde:
Ved svikt i planteproduksjon, jf. kap 2, i skadeåret 2023, kan det etter søknad gis forskudd med inntil 70 prosent av antatt tilskudd.

§ 4. Generelle regler nytt siste avsnitt “Følgeskader etter frostskade på frukttrær” skal lyde:

Følgeskader etter frostskade på frukttrær
Det kan gis tilskudd ved produksjonssvikt som skyldes følgeskader etter frostskade på frukttrær. Tilskuddet kan gis i inntil 5 år etter skaden oppsto. Statsforvalteren kan i slike tilfeller fastsette gjennomsnittsavlingen skjønnsmessig med utgangspunkt i foretakets forventede avling dersom skaden ikke hadde oppstått. Det forutsettes at berørt areal replantes så raskt som mulig og senest innen 3 år etter at skaden oppsto.

Landbruksdirektoratet vil kunngjøre endringene i Norsk Lovtidend. Etter kunngjøringen vil endret forskrift bli publisert på Lovdata.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Jordbruksarealer som er ute av drift - oppfølging av driveplikten etter jordloven

Statsforvalteren har satt i gang et arbeid med å kartlegge kommunenes erfaringer med reglene om driveplikt i jordloven §§ 8 og 8a. Flere kommuner gir tilbakemelding om at oppfølging av driveplikt er ressurskrevende, og at det savnes tydeligere rutiner for tilfeller der arealer er ute av drift. På landbrukskonferansen som ble holdt i mars i år, holdt vår kollega Liv Edel Berg hos Statsforvalteren i Troms et foredrag om deres arbeid med driveplikten. De har bl.a. utarbeidet maler til bruk for kommunene ved oppfølging. Vi minner om at disse malene kan fås ved henvendelse til oss. Dere må gjerne ta kontakt med oss dersom dere har spørsmål rundt dette temaet.

Kontaktpersoner: Linda S. Lilleenget og Trine Gevingås

 

Avslutningsseminar for prosjektet “Karbon i jord”

To interessante dager 17. og 18. oktober på Skjetlein og Øya videregående skoler. Det er ennå noen ledige plasser!

Les mer og se programmet på våre nettsider:

Påmeldingsfrist fredag 13. oktober.

Kontaktperson: Anders Mona

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.