Informasjonsbrev uke 36/2023

Innhold:

  • Frist for søknad om ekstra tildeling av NMSK-tilskudd skogkultur og vegbygging og vanskelig terreng
  • Våt høst og spredning av husdyrgjødsel
  • Skogsamling 2023
  • Feil i Agros - utbetaling
  • Bruk av skogfond - presisering og endret tekst knyttet til flom, ras og andre hendelser
Publisert 05.09.2023

Snarveg til:

 

Frist for søknad om ekstra tildeling av NMSK-tilskudd skogkultur og vegbygging og vanskelig terreng

Statsforvalteren har satt av ca. 1,5 mill kr av årets NMSK ramme og 1 mill av midler til veg og vanskelig terreng til ekstra tildeling senere på året. Vi minner om at første frist for å søke om ekstra midler til NMSK skogkultur og tilskudd til veg og drift er den 15. september. Søknad skal sannsynliggjøre og dokumentere merbehovet. Kommuner som ser at de vil ha et mindre behov, bes om å melde det inn. Neste frist for å søke om ekstra tilskuddsramme til NMSK er 15. oktober. For veg og vanskelig terreng er det kun en søknadsfrist (15. september).

Kontaktpersoner: Gaute Arnekleiv (NMSK) og Rune Saursaunet (veg)

 

Våt høst og spredning av husdyrgjødsel


I en del områder i fylket er det meldt at gårdbrukerne ikke rakk å spre husdyrgjødsel som planlagt innen fristen for å spre på eng uten nedmolding - 1. september. Mange har merket seg at landbruksministeren har gitt generell utsettelse av fristen til 1. oktober for Innlandet fylke. Men dette gjelder ikke for Trøndelag, derfor må våre kommuner håndtere situasjonen på vanlig måte etter Husdyrgjødselforskriften. Det betyr at enkelte kommuner, det gjelder spesielt i områder lengst sør i fylket, må behandle mange enkeltsøknader fra gårdbrukere som søker dispensasjon for å få utsatt spredefrist. Det er en mulighet for kommunene at de kan vedta en egen forskrift om utsatt spredefrist på grunn av værforholdene i år, men i praksis vil dette ta for lang tid å få vedtatt. Vi har merket oss at i Trøndelag var det ikke ekstremværet «Hans» som skapte mest problemer, men heller «Litj-Hans» som kom senere rundt 20. -21. august, og skapte oversvømmelser og en del hendelser og skader for landbruket. En del av dette medførte behov for opprydding, bl.a. av rundballer som var blitt tatt av flommen. Det eksiterer imidlertid ingen statlige tilskuddsordninger som dekker kostnader til slik opprydding.

Kontaktperson: Anstein Lyngstad

 

Skogsamling 2023

Minner om dato for Skogsamling i Selbu 24.-25. oktober. Husk å sette av tid i din kalender.

Programmet er under utarbeidelse og kommunene inviteres til å komme med innspill/ønsker om tema. Innspill sendes til nevnte kontaktperson.

Kontaktperson: Elisabeth Heggelund

 

INFORMASJON FRA LANDBRUKSDIREKTORATET

Feil i Agros - utbetaling

Til info ble det forrige uke oppdaget en feil i saksbehandlingssystemet Agros, etter et kortere nettbrudd som følge av planlagt vedlikehold.

Dette medførte at mange transaksjoner fra Agros i perioden 9. – 22. august ikke har blitt utbetalt. Feilen er rettet opp, og alle berørte skal nå ha fått utbetalt pengene sine. Hvis dere får vite om utestående betalinger, ber vi dere ta kontakt med Landbruksdirektoratet, så de får fulgt opp saken.

 

Bruk av skogfond - presisering og endret tekst knyttet til flom, ras og andre hendelser

Teksten som omhandler bruk av skogfond på Landbruksdirektoratets hjemmeside, er endra. Endringen knytter seg til skogsveier og bruk av skogfond ved flom, ras og andre hendelser. Den nye teksten er: “Reparasjoner som har karakter av gjenoppbygging/opprusting, skal utføres på en sånn måte at det som blir reparert (veistrekning, bru, stikkrenne osv.) tilfredsstiller dagens veinormaler for den aktuelle veiklasse.” Landbruksdirektoratet mener at denne presiseringen er nødvendig om skogfondforskriftens krav om faglig forsvarlighet i § 4 siste ledd skal oppfylles.

Kontaktperson: Rune Saursaunet

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.