Informasjonsbrev uke 36/2022

  • Forlenget utlysning - Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker kandidater til Kulturlandskapsprisen 2022
  • Ny klagesak behandlet av Landbruksdirektoratet – spørsmål om flere gårds- og bruksnumre utgjør en driftsenhet
  • Når en allmenning er konsesjonssøker – hvordan skal dette vurderes etter konsesjonsloven?
  • Digital møteplass fredag 16. September kl 0900 –10.00
  • Webinar 4. oktober - Tilskudd ved produksjonssvikt i plante – og honningproduksjon

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 08.09.2022

Snarvei til:

 

Forlenget utlysning - Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker kandidater til Kulturlandskapsprisen 2022

Fristen for å nominere kandidater til kulturlandskapsprisen forlenges til 1. oktober. Forslag til kandidater sendes til Statsforvalteren.

Les her for hele utlysningsteksten med kriterier for prisen.  

Merk spesielt for 2022 - Ved utvelging av kandidat vil det i år spesielt bli lagt vekt på kandidatens innsats for vannmiljø og jordhelse - med fokus på god agronomi.

 

Kontaktperson: Marit Røstad

 

Ny klagesak behandlet av Landbruksdirektoratet – spørsmål om flere gårds- og bruksnumre utgjør en driftsenhet

Etter jordloven § 12 sjette ledd må man ha samtykke til deling når flere gårds- og bruksnumre utgjør en driftsenhet. Dette vil være tilfellet der de ulike gårds- og bruksnumrene er på samme eierhånd, og er egnet til å drives sammen.

I en sak fra Nittedal kommune kom Landbruksdirektoratet nylig til at to eiendommer, som besto av flere gårds- og bruksnumre, utgjorde en driftsenhet. Driftsenheten var eid av et sameie bestående av flere arvinger, og delingen skulle skje som ledd i å redusere antall sameiere.

Direktoratet kom til at de ulike gårds- og bruksnumrene var på samme eierhånd og var egnet til å drives sammen. Vedtaket inneholder også en drøftelse i forhold til om den ene eiendommen kunne nyttes til jordbruk eller skogbruk og dermed var omfattet av delingsbestemmelsen i § 12.

Ta kontakt med undertegnede dersom dere vil ha vedtaket tilsendt.

 

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

 

Når en allmenning er konsesjonssøker – hvordan skal dette vurderes etter konsesjonsloven?

Det er ikke bare enkeltpersoner som søker om konsesjon på sine erverv av fast eiendom. Med jevne mellomrom har vi søknader fra AS, sameier mv. Landbruks- og matdepartementet kom med en tolkingsuttalelse i juli i år. Uttalelsen kom i forbindelse med at Ullensaker Almenning ønsket en avklaring på om en allmenning er en ønsket kjøper og eier av skog, og om en allmenning skal vurderes på linje med en privatperson, et AS eller et sameie.

Til dette har departementet uttalt at en allmenning ikke skal behandles annerledes enn en personlig søker. En allmenning, som kan sees på som et realsameie, kan ikke sammenlignes med de personlige sameiene som konsesjonsloven § 9 andre ledd tar sikte på å regulere. Noen særtrekk ved allmenningene innebærer likevel at helhetsvurderingene som konsesjonsmyndighetene skal gjøre kan føre til litt ulike resultater for en allmenning sammenlignet med en personlig søker.

Kontakt undertegnede for å få tilsendt tolkingsuttalelsen.

 

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

 

Digital møteplass fredag 16. september kl 09.00 -10.00

Vi kjører i gang høstens runde med digital møteplass fredag 16. september klokka 0900 – 1000.

Tema: Prosjektet Grønne perler i Namdalen. Et samarbeidsprosjekt mellom kommuner i Namdalen med mål om bærekraftig tilleggsnæringer på gårdsbruk.

Program og informasjon om påmelding finner dere her.

Kontaktpersoner: Liv Gystad, Siri Bruem

 

Webinar 4. oktober kl 09.00 - 10.30 - Tilskudd ved produksjonssvikt i plante – og honningproduksjon

Statsforvalteren i Trøndelag vil gå igjennom hva som kreves av opplysninger til søknaden og hva som er kommunen sine oppgaver ved gjennomgangen av søknaden. Sett av datoen, mer informasjon og påmelding vil komme.

Kontaktpersoner:
Gunhild Halvorsen og  Marit Røstad

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.