Informasjonsbrev uke 32/2023

Innhold:

  • Konsesjonssaker hvor søker er et aksjeselskap skal heretter avgjøres av Statsforvalteren og ikke kommunen
  • Overgang til fagsystemet Agros for ordningen tilskudd ved produksjonssvikt
  • Kjenner du noen i din kommune som ønsker å dyrke grønnsaker for direktesalg?
  • Mer om infobrev til kommunal landbruksforvaltning
Publisert 08.08.2023

Snarvei til: 

 

Konsesjonssaker hvor søker er et aksjeselskap skal heretter avgjøres av Statsforvalteren og ikke kommunen.

I desember 2022 ble et forslag til endring i forskrift om overføring av myndighet til kommunen, Statsforvalteren m.fl. sendt på høring. Forslaget var i hovedsak at avgjørelsesmyndigheten i konsesjonssaker der søker er et AS skulle flyttes fra kommunen til statsforvalteren.

Forslaget som ble sendt på høring er i all hovedsak en oppfølging av Hurdalsplattformen. Det har vært en økning i saker som gjelder konsesjon for erverv av eiendommer til aksjeselskaper, og det er gitt konsesjon i ca. 80 % av disse sakene. Det er et landbrukspolitisk mål at landbrukseiendommene i størst mulig grad eies av fysiske personer som bebor og driver eiendommen. En slik eierform vil kunne hindre at eiendommen blir en kapitalplassering hvor eierne ikke er bosatt og brukeren er uten eiertilknytning. Målet om at landbrukseiendommene bør eies av fysiske personer, har sammenheng med målene for eiendoms- og bruksstrukturen som er nedfelt i konsesjonsloven § 1 og jordloven § 1.

Forslaget til endring er nå vedtatt. Endringen gjelder bare saker hvor AS søker konsesjon. Kommunene skal fortsatt ha avgjørelsesmyndigheten i konsesjonssaker i alminnelighet. Kommunen vil dessuten fortsatt ha oppgaver i forbindelse med sakene som gjelder AS, ettersom de skal utrede sakene og gi uttalelse til statsforvalteren. Endringene i forskriften trer i kraft straks. Saker som omfattes av endringen og som ikke er avgjort av kommunen innen 7. juli 2023, må etter dette utredes av kommunen og deretter sendes over til statsforvalteren, jf. forskrift 8. desember 2003 nr. 1480 om saksbehandling mv. i kommunen § 1.

Kontaktpersoner: Trine Gevingås  og Linda S. Lilleenget 

 

Overgang til fagsystemet Agros for ordningen tilskudd ved produksjonssvikt

Søknader om tilskudd for vekstgruppene frukt, korn og grovfôr med husdyr skal for denne sesongen behandles i fagsystemet AGROS. De andre vekstgruppene behandles fortsatt i fagsystemet ELF. Det vil si at det blir to ulike fagsystem for denne ordningen i 2023.

Du finner mer informasjon om dette på denne siden.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen 

 

Kjenner du noen i din kommune som ønsker å dyrke grønnsaker for direktesalg?

Vi minner om at det settes igang nytt oppstartsprogram markedshagedyrking i Trøndelag 2023/24. Påmeldingsfrist er satt til 17. august. Vi håper kommunene hjelper til å spre informasjon om dette. 

Les mer om nytt oppstartsprogram i infobrev  uke 27/2023

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen 

 

Mer om infobrev til kommunal landbruksforvaltning

Husk å videreformidle infobrevene til kollegaer

Infobrevet blir sendt til postmottak i alle kommuner i Trøndelag, med kopi til alle saksbehandlere i kommunal landbruksforvalning.

Målgruppa for infobrevene er først og fremst kommunal landbruksforvaltning.

Enkelte saker i infobrevene kan også være nyttige for andre i kommuneforvaltningen, eksempelvis på plan- og byggesak, helse og oppvekst. Vi ber dere derfor tenke gjennom om det kan være aktuelt å videreformidle enkelte saker i infobrevet til kollegaer på disse fagområdene.

Oversikt over alle saker i infobrevene til kommunal landbruksforvaltning

På denne siden finner du oversikt over alle saker som er omtalt i informasjonsbrevene til kommunene siden oppstarten av ordningen. 

Ny sammensetning av infogruppa

Marit Nestande er ny i infogruppa som har ansvar for publisering av infobrev til kommunal landbruksforvaltning. Vi takker vår gode kollega Kari Kolle for engasjementet og innsatsen i gruppa, og ønsker henne lykke til som pensjonist!

Kontaktpersoner i infogruppa: Eva Dybwad Alstad, Johanna Sætherø Steen, Laila Marie Sorte og Marit Nestande

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.