Informasjonsbrev uke 2/2024

Innhold:

  • Meld deg på Landbrukskonferansen 12.-13. mars!
  • Årsavslutning i ØKS - Skogfond
  • AR5 ajourhold: Status rutinebeskrivelse for kontinuerlig ajourhold av AR5
  • Endringer i forskrift om berekraftig skogbruk
  • Rapportering av skogsveier uten tilskudd i 2023
  • Nye satser og tak for skadeåret 2023 i ordningen tilskudd ved produksjonssvikt
  • Produksjons- og avløsertilskudd
Publisert 09.01.2024

Snarveg til:

 

Meld deg på Landbrukskonferansen 12.-13. mars!

Påmeldinga til Landbrukskonferansen 2024 er åpna! Landbrukskonferansen er årets møteplass for landbruksforvaltninga i kommunene og Statsforvalteren! Gjennom konferansen vil det bli faglig påfyll og mulighet til diskusjoner både i og utenfor møterommene. Vi er glade for at Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil holde innledning på konferansen på Quality Airport Hotel i Stjørdal. Vi får også høre fra Riksrevisjonen som presenterer sin rapport om matsikkerhet og beredskap. Det vil også bli utdeling av Miljøpris og Økopris for 2023. Styreleder Hans Edvard Torp fra Landkreditt vil på dag to prate om hvordan landbruket kan bli en grønn næring. Vi ser også fram til å høre professor Eystein Skjerve fra NMBU prate om strukturen i husdyrholdet og smitterisiko for dyr og mennesker.

Det blir også parallellsesjoner innenfor fagområdene jordbruk og mat, areal og skog.

Lenke til program og påmelding.

Vi gleder oss til å se deg!

Kontaktperson: Marit Nestande

 

Årssavslutning i ØKS - Skogfond

Det er nå klargjort for at nye refusjonskrav kan behandles i ØKS. Det vil si at innlesing, postering og utbetaling av krav i ØKS kan gjennomføres. Tilskuddssatser for NMSK er automatisk overført fra 2023. Rentemidler vil ikke kunne utbetales før renteinntekter for 2023 er fordelt, budsjettet er klart og godkjent av Statsforvalteren. Det vil komme info ang. rentemidler og budsjett etter hvert.

Renteinntektene er for øvrig mer enn doblet i 2023. SF kan komme med et estimat på disse inntektene på forespørsel fra kommunene.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

AR5 ajourhold: Status rutinebeskrivelse for kontinuerlig ajourhold av AR5

I forbindelse med rapportering trenger vi å kartlegge i hvor stor grad kommunene har oppdaterte skriftlige rutiner for ajourhold av AR5. Fint hvis den som har ansvaret for AR5 i landbruksforvaltningen, setter av 4 minutter og svarer på 5 spørsmål innen den 16/1-24.

Skjema finner du her.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Endringer i forskrift om berekraftig skogbruk

Endringene består i hovedsak av presiseringer av forskriftens bestemmelser om foryngelse etter hogst. Målet med endringene er å bidra til å styrke arbeidet med foryngelse, slik at langsiktig skogproduksjon og CO2-opptak økes.

Endringene er blant annet en oppfølging Meld. St. 13 (2020–2021) Klimaplan for 2021-2030, vedtatt av Stortinget. Endringene i forskriften skal tydeliggjøre bestemmelsene om foryngelse slik at det blir enklere for kommunene å avgjøre hvorvidt foryngelsesplikten er oppfylt, og dermed kunne følge opp i de tilfeller hvor dette ikke er tilfelle. Endringene finner du på lenkene under:

Forskrift om endring i forskrift om berekraftig skogbruk

Orientering om fastsettelse av forskrift om endringer i forskrift om berekraftig skogbruk - foryngelse etter hogst mv. (pdf)

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Rapportering av skogsveier uten tilskudd i 2023

Landbruksdirektoratet skal rapportere skogsveier bygget uten tilskudd til SSB. Dette må vi hjelpe dem med!

Vi får hentet en del informasjon direkte fra ØKS, men det mangler fortsatt noen registreringer. Det finnes en rapport som viser hvilke veier som er innmeldt og avsluttet i ØKS. Den finnes under: Veier→ 11. Ferdigmeldte veier uten tilskudd. Statsforvalteren har sendt kommunens fagansvarlige på skog et rapporteringsskjema i form av et Excel-ark som brukes for å rapportere alle ferdigbygde skogsveganlegg uten tilskudd dere kjenner til fra 2023. Sett inn antall anlegg, kostnad og antall meter for de fire kombinasjonene av nyanlegg/ombygging og bilvei/traktorvei. Det er ikke nødvendig å fylle ut for de kommunene hvor det ikke er bygget noen veier uten tilskudd.

Ferdig utfylt regneark returneres til fmtlrsa@statsforvalteren.no innen mandag 22.01.24.

Kontaktperson: Rune Saursaunet

 

Nye satser og tak for skadeåret 2023 i ordningen tilskudd ved produksjonssvikt

Stortinget har vedtatt i å innføre nye satser og heving av øvre grense for tilskuddsutbetaling fra og med skadeåret 2023. LMD har fastsatt endringer for øvre tilskuddsgrense i produksjonssviktforskriften ved endringsforskrift av 20.12.2023, og Landbruksdirektoratet har fastsatt endringene i satsene i sats- og beregningsforskriften ved endringsforskrift av 22.12.2023.

Oppdatering av satser og heving av øvre grense på vekster i produksjonssvikt i AGROS krever en endring av beregningsprogrammet. Dette er såpass omfattende at det krever en systemoppdatering som blir gjennomført 11.01.24. Først mulighet for å saksbehandle og godkjenne søknader på produksjonssvikt i AGROS er 12.01.24. I ELF var dette klart fra 04.01.24.

Med bakgrunn i de nye satsene vil Statsforvalteren ta opp sakene som allerede er behandlet, slik at tilskuddsberegningen blir utført med nye satser. Det er en god del søknader både i AGROS og i ELF som ennå ikke er gått igjennom av kommunen, og Statsforvalteren ber om at dette blir gjort snarlig.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Produksjons- og avløsertilskudd

Vi minner om fristene for søknader som skal være med i hovedutbetalingen:

  • 19. januar: frist for saksbehandler å sette søknader til foreløpig godkjent/ avvist/avslått.
  • 20. januar - 4. februar: fatte vedtak om endelig godkjenning.

Vi ber kommunene som har produsenter med lokalforedlingskvote om å minne dem på fristen 1. februar for å rapportere melk etter lokal foredling.

Kontaktperson: Trude Larsen

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.