Informasjonsbrev uke 18/2023

Innhold:

  • BU- og miljøsamling 30.-31.mai 2023
  • Fagdag for nytilsatte i kommunal landbruksforvaltning
  • Forsenka utsending av tilskuddsbrev til kommunene
  • Beitestatistikk for sau i utmark
  • Tilganger til meldesystemet i Agros
  • Webinar om gjennomføring av ROS-analyser i praksis
  • Informasjon fra andre
Publisert 03.05.2023

Snarvei til:

 

BU- og miljøsamling 30.-31.mai 2023

Samlingen blir som kjent på Stiklestad hotell i Verdal. Oppstart med kaffe fra klokka 0900 den 30.mai og slutt klokka 1500 den 31.mai. Programmet blir klart denne uka og sendes da ut til hver enkelt av dere. Påmeldingen vil skje på vår hjemmeside.

Her er nå link til program og påmelding.

Av programposter kan vi nevne Stiklestads bruk av kulturminner, Pilgrimsleden, nydyrking i nedbørsfelt, fremmede arter i jordbrukslandskapet, grønnsaksdyrking, lokalforedling og organisering av lokalmatprodusenter, grønn energi i landbruket m.m.

 

Kontaktpersoner: Anders Mona og Siri Bruem

 

Fagdag for nytilsatte i kommunal landbruksforvaltning

Landbruksavdelingen planlegger en fagdag for nytilsatte i landbruksforvaltningen i Trøndelag i løpet av året. For å få en oversikt over hvor mange dette kan være aktuelt for, ber vi om en oversikt over aktuelle deltakere fra kommunene. Vi ønsker navn på nye medarbeidere som har startet og kommende medarbeidere.

Fagdagen vil gi deltakerne en oversikt over roller og oppgaver for landbruksforvaltningen i kommunene og hos Statsforvalteren i Trøndelag. Programmet passer også for ledere for landbruksforvaltningen i kommunene som ikke nødvendigvis arbeider som saksbehandlere på landbruksområdet.

Vi ønsker å få tilsendt navn og e-postadresser på aktuelle deltakere innen mandag 8. mai. Sendes til siri.bruem@statsforvalteren.no

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Forsenka utsending av tilskuddsbrev til kommunene

Utsending av RMP-tilskuddsbrevene for søknadsomgangen 2022 til arkivet hos kommunene er forsinka. Dette skyldes at direktoratet er pålagt å innføre endringer i fildokumentene. Endringene krever ekstra mye arbeid og tid. Direktoratet satser på å sende fildokumentene i uke 19.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Beitestatistikk for sau i utmark

Nibio melder om at nettsidene deres nå er oppdatert med tall fra OBB-2022. På disse sidene finner du dyretall og tap på utmarksbeite for sau organisert i beitelag under tilskuddsordninga Organisert beitebruk (OBB).

OBB omfatter om lag 74 % av sau sleppt i norsk utmark i 2022. Tall vises for hvert år siden 1981 og på tre geografiske nivå.

Nettsiden oppdatert med tall fra OBB-2022 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Tilganger til meldesystemet i Agros

I infobrevet uke 17 skrev vi om at det fra 2023 blir tatt i bruk et meldesystem for produksjonssviktordningen. Dette skal være oppe og gå fra 1. mai.

Følgende roller er satt opp for det nye meldesystemet i Agros:

  • AGROS_PSVIKM_SB: Saksbehandler i kommunen som skal kontrollere/behandle meldingen må ha denne rollen
  • AGROS_PSVIKM_LES: Saksbehandlere hos Statsforvaltere som skal kunne lese og hente ut informasjon om hvilke meldinger som er kommet inn for de ulike vekstgruppene.

Leder må bestille tilganger for saksbehandler i kommunene for meldesystemet. Det er Lisbeth Kirkbakk og Anne Solstad hos Statsforvalteren som gir tilgangene. Ved bestilling, send e-posten til begge.

Lenke til brukerveiledningen om brukerroller i Agros 

For eventuelt nye brukere av Agros:
Innlogging som saksbehandler i Agros, skjer fra forvaltningssiden på Landbruksdirektoratets hjemmesider. 
Etter innlogging får du opp Agros i menyen på venstre side:

Bilde1.png

Kontaktpersoner: Lisbeth Kirkbakk og Anne Solstad

 

Webinar om gjennomføring av ROS-analyser i praksis

Fredag den 16. juni, kl. 09:00 – 10:30, vil vi gjennomføre et webinar om gjennomføring av ROS-analyser i praksis. Hensikten er å få vist en praktisk gjennomgang av hvordan ROS-analyser kan gjøres. Vi vil ta tak i to ulike analyser, gjennomført hos Statsforvalteren.

Det vil bli sendt en invitasjon til Teams-møte til alle saksbehandlerne i kommunal landbruksforvaltning. Dere melder dere på ved å godta innkallingen.

Det vil ikke bli tatt opptak av møtet.

Kontaktperson: Odd Lutnæs Sakshaug

 

Informasjon fra andre

Ni filmer om bønder som har fått tilskudd til ulike tiltak i kulturlandskapet

Sabima har, sammen med Naturvernforbundet sentralt og Naturvernforbundet i Hordaland, fått midler fra Landbruksdirektoratet for å øke kjennskapen til de ulike tilskuddsordningene som finnes for å ivareta det artsrike kulturlandskapet og øke kunnskapen om det artsrike kulturlandskapets rolle for naturmangfoldet i samfunnet. Her finner du de ni filmene om bønder som har fått tilskudd til ulike tiltak i kulturlandskapet. Filmene ligger tilgjengelig på youtube. De er til fri bruk, og kan deles i ulike kanaler.

Kontaktperson hos SABIMA: Maja Stade Aarønæs

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.