Informasjonsbrev uke 16/2022

Innhold:

  • Regionale miljøtilskot til jordbruket 2022
  • Regionmøter i skognettverkene
  • Barkbilleovervåkninga - påminnelse
  • Konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og landbruk
  • AR5 – feltkurs
  • Informasjon om gårdskart
  • Ny tilskuddsordning for kommunale jordvernstrategier

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.04.2022

Snarvei til:

 

Regionale miljøtilskot til jordbruket 2022

Statsforvaltaren har fastsett årets ordningar og tilskot til regionale miljøtilskot til jordbruket, Trøndelag, for 2022.

Det er ingen nye ordningar i 2022 og heller ingen som er tatt bort. Førebels satsar er for dei fleste ordningane auka med ca. 5 prosent frå 2021.

Satsane er uendra for ordningane: soner for pollinerande insekt, ingen jordarbeiding om hausten, klasse 3 og 4, grasdekte vassvegar, grasdekte grasstriper, grasdekt kantsone, spreiing av husdyrgjødsel om våren og/eller i vekstsesongen og klimarådgiving.

Det kan bli endringar i både ordningar og satsar etter jordbruksoppgjeret 2022. Vi reknar med at dette blir klart i mai og vil eventuelt koma med oppdatert veileder då.

Veileder for årets miljøtilskot til jordbruket i Trøndelag

Etter innspel frå kommunane vil vi i år ikkje oppdatere kortversjonen av miljøtilskota, denne blir tatt bort frå heimesida.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Regionmøter i skognettverkene

I de kommende ukene arrangeres det regionmøter i skognettverkene i Trøndelag. Invitasjon er blitt sendt ut på epost, men vi vil gjerne minne om dato for møtene:

  • 26. april: Fosen og Namdal skognettverk. Møtet varer fra 09.30 til 14.30 i Namdalseid samfunnshus. Påmelding må sendes så raskt som mulig til Gaute Arnekleiv fmtlgar@statsforvalteren.no
  • 28. april: Innherred og Nidaros skognettverk. Møtet varer fra 09.30 til 14.30 i Munkeby Herberge. Påmelding sendes innen fredag 22. april til Johanna Sætherø Steen josst@statsforvalteren.no.
  • 5. mai: Lensa Vest og Gauldalen skognettverk. Møtet varer fra 09.30 til 14.30 i Orkla Gjestebolig på Løkken. Påmelding sendes innen torsdag 28. april til Johanna Sætherø Steen josst@statsforvalteren.no.

Program for møtene finner dere på vår kurs- og konferansekalender Kurs, konferanser og møter | Statsforvalteren i Trøndelag

Kontaktpersoner: Gaute Arnekleiv og Johanna Sætherø Steen

 

Barkbilleovervåkninga - påminnelse

20. april er fristen for å sette ut barkbillefellene for kommunene som deltar i overvåkningen. Dette er en nasjonal frist, og mange steder i Trøndelag vil det fortsatt være tele og dyp snø så tidlig på våren. Derfor er det mulig å sette ut fellene etter denne fristen, men NIBIO ønsker at alle fellene skal være satt ut innen 1. mai. Hvis man setter ut fella etter 20. april, må datoen noteres i skjemaet på VIPS logic. Klarer dere ikke å få satt ut fellene før 1. mai, så meld fra til Johanna Sætherø Steen. Vi anmoder om at alle kommuner som deltar i overvåkninga går inn i VIPS logic og legger inn opplysninger om årets fellested. Hvis noen ikke har mottatt feromoner eller reservedeler, så si fra snarest!

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og landbruk

Statsforvalteren i Trøndelag har nasjonalt ansvar for tilskuddsordningen konfliktforebyggende tiltak, og forvalter tilskuddsmidlene for hele landet. Det er landbruksavdelingen som står for endelig godkjenning og utbetaling av tilskuddet.

Hovedmålet med de konfliktforebyggende tiltakene er å redusere konflikter mellom reindrift og jordbruk, samt andre berørte parter. Tilskudd til inngjerding av innmark for å unngå beiteskader fra rein er det mest brukte tiltaket.

13 mill. kr er nå tilgjengelig til slike tiltak. Vi mottar få søknader, men håper endringer i forskriften om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak, og mer informasjon vil øke interessen for ordningen i 2022!

Les vår nyhetssak for kommunal landbruksforvaltning om denne ordningen. 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad
Kontaktperson reindrift: Simen Olafsen

 

AR5 – feltkurs

I samarbeid med NIBIO arrangerer vi et feltkurs AR5 den 14. juni i Stjørdalsområdet. Nærmere informasjon og påmelding kommer senere i vår.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Informasjon om gårdskart

I siste utgave av Gårdskart aktuelt er det mye informasjon som er aktuelt for dere i kommunene:

  • Kurstilbud AR5
  • Info-knapp i Gårdskart
  • Nye kartlag i Gårdskart og Kilden
  • AR5web - klar for alle som ønsker enklere kontinuerlig ajourhold av AR5

Hele nyhetsbrevet finner du hos NIBIO.
Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Ny tilskuddsordning for kommunale jordvernstrategier

Landbruksdirektoratet har i brev til kommunene sendt 8.4.22 lyst ut midler for utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier. Denne tilskuddsordningen er ett av tiltakene som ble fremmet i forbindelse med ny nasjonal jordvernstrategi fra juni 2021.

Informasjon om ordningen ble også gitt i brev fra landbruks- og matminister og kommunal- og distriksminister sendt 23.3.22. Her oppgis det at hensikten med strategien må være å redusere omdisponeringen av dyrka jord i kommunen, gjerne med en nullvisjon. Dette ut fra at det er lite rom for nedbygging av dyrka jord i årene som kommer. Regjeringen vi ha en kritisk gjennomgang av konkrete utbyggingsprosjekter for å vurdere om disse er forenelige med de fastsatte jordvernmålene. Ministrene understreker videre at en strammere jordvernpolitikk tilsier at kommunene ved planrevisjoner bør vurdere om arealer som tidligere har vært avsatt til formål som innebærer omdisponering av dyrka jord skal tilbakeføres til LNFR-formål.

Å ivareta jordvernet har lenge vært en viktig oppgave for kommunene, og dette ansvaret aktualiseres nå ytterligere med bakgrunn i den urolige verdenssituasjonen. Statsforvalteren vil oppfordre kommunene til å benytte denne muligheten. Mer informasjon om ordningen, utlysningstekst, tildelingskriterier og søknadsprosess er lagt ut på Landbruksdirektoratets nettsider. Søknadsfristen er 30. juni 2022.

Brev fra landbruks- og matministeren og kommunal- og distriktsministeren: Ta vare på matjorda

Brev fra Landbruksdirektoratet

Kontaktperson: Margrethe Halsan

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.