Informasjonsbrev uke 15/2024

Innhold:

  • Anne Berit Lein tiltrådt som underdirektør
  • Digital møteplass - Forvaltning
  • Økt fylkesramme for drenering for 2024 - innmelding av behov for tilleggsramme
  • AR5 feltkurs torsdag 29/8
  • Resultatkartlegging og foryngelseskontroll 2024
  • Statsforvalteren i Trøndelag har fått medhold i klage på dispensasjonsvedtak
Publisert 10.04.2024

Snarvei til:

 

Anne Berit Lein tiltrådt som underdirektør

2. april tiltrådte Anne Berit Lein som underdirektør for seksjon skogbruk og arealforvaltning på landbruksavdelinga til Statsforvalteren. Lein har vært ansatt hos Fylkesmannen/Statsforvalteren siden 1998, og har vært ordfører i Steinkjer kommune fra mars 2020 til oktober 2023.

Lein sier hun er svært takknemlig for å ha fått denne tilliten og muligheten, og ser fram til nye utfordringer. - Skogbruk og arealforvaltning er svært aktuelle og viktige fagfelt, - for utviklingen av hele Trøndelag, for alle kommunene, for landbruksnæringa, for hele verdikjeder innenfor både jord- og skogbruk, og dermed for den langsiktige samfunnsutviklingen i hele Trøndelag. I tillegg er dette en seksjon og ei avdeling som strutter av dyktige fagfolk, så dette ser jeg virkelig fram til. Jeg ser fram til godt samarbeid med alle kommunene, landbruksnæringa og alle andre samarbeidspartnere gjennom den nye rollen min, sier Anne Berit Lein.

Kontaktperson: Anne Berit Lein

 

Digital møteplass - Forvaltning

Landbruksavdelingen ønsker å etablere en Digital møteplass - Forvaltning. Dette er etter modell av tilbudet vi har hatt en tid på utviklingssiden. I Digital møteplass - Forvaltning, vil det bli rettet søkelys på felles problemstillinger og spørsmål som dukker opp i arbeidshverdagen i landbruksforvaltningen. Det er med andre ord et stort fagområde som søkes dekket. Fellesnevneren er forvaltning.

Det første webinaret blir arrangert fredag 19.4 kl. 09:00-10:00.

Tema denne fredagen er litt informasjon om bakgrunnen for Digital møteplass - Forvaltning. Vi skal også presentere en momentliste som kan brukes når man skal utarbeide rutiner.

Her kommer du inn og kan delta på Teamsmøtet.

Kontaktpersoner: Odd Lutnæs Sakshaug og Kjersti Alne Solberg

 

Økt fylkesramme for drenering for 2024 - innmelding av behov for tilleggsramme

Statsforvalteren har mottatt et brev fra Landbruksdirektoratet angående økningen av fylkesrammen for dreneringsordningen i 2024. Det er blitt tildelt en ekstra sum på 35,357 millioner kroner til fylkene. Trøndelag får en andel på 5,7 millioner kroner, som Statsforvalteren skal fordele på kommunene.

Søknad om tilleggsramme:
Kommuner som har mottatt flere søknader enn de har midler til å innvilge, kan søke om tilleggsramme innen 24. april. Det er viktig å merke seg at det ikke vil bli tildelt midler til søknader som kommunene ikke har mottatt. Dreneringssøknader knyttet til arealer for korn-, potet- og grønnsaksproduksjon vil bli prioritert høyest ved fordeling av midler til kommunene.

Skjema for innmelding av behov for tilleggsramme.

Kontaktperson: Nathalie Meidell Skjold

 

AR5 feltkurs torsdag 29/8

Sammen med NIBIO inviterer vi til feltkurs i AR5 for kommunene den 29/8. Kurset vil være i Midtre Gauldal. Deltagerne bør ha kjennskap til AR5 sitt klassifikasjonssystem på forhånd. Kunnskap om det får du ved å delta på webinar den 16/5 kl. 9- 11 eller ved å se det i ettertid. Tilgang til webinaret den 16/5 får du ved å melde deg på til Kjetil Fadnes, NIBIO, kjetil.fadnes@nibio.no.

Vi vil sende ut nærmere info og påmelding til feltdagen i midten av juni.

Mere info om AR5 kurs og opptak av webinaret vil du finne her.

Kontaktpersoner: Johanna Sætherø Steen og Gaute Arnekleiv

 

Resultatkartlegging og foryngelseskontroll 2024

Feltene ligger nå ute i ØKS. Brev med nærmere instrukser for de to kontrollene er sendt kommunene i forrige uke. Resultatkartleggingen skal være ferdig innen den 1/12 og foryngelseskontrollen innen 31/12. Vi minner om at SKART appen fortrinnsvis skal benyttes for registrering av resultatkartleggingen. Vi minner også om at dere i foryngelseskontrollen må sjekke status for uttrukne felt fra tidligere år.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Statsforvalteren i Trøndelag har fått medhold i klage på dispensasjonsvedtak

Settestatsforvalteren i Nordland har opphevet vedtak om dispensasjon fra LNFR-formålet for fradeling av boligtomt på en landbrukseiendom i Midtre Gauldal kommune. Utvalg for næring, plan og miljø i kommunen innvilget søknaden i strid med innstillingen. Utvalget begrunnet vedtaket med at det er lite beslag av landbruksareal og at fordelen med økt befolkning og bosetting er stor.

Kommunens vedtak oppfyller ikke forvaltningslovens krav til begrunnelse når det gjelder fradeling av boligtomten. Vedtaket er derfor ugyldig, slik at saken i utgangspunktet måtte blitt behandlet på nytt. Statsforvalteren i Nordland har likevel funnet grunn til å treffe endelig avgjørelse i saken. I sin avgjørelse har Statsforvalteren lagt vekt på at området ligger på og inntil dyrket mark, samt tett mot gårdstunet. Plasseringen kan på sikt medføre konflikter mellom bolig- og landbruksinteressene i form av støy og luktplager, og det er erfaringsvis landbruket som må vike i slike situasjoner. Det er også lagt vekt på at en nylig vedtatt plan, kommunedelplan for Støren, har fastsatt utbyggingsstrukturen i området. Klagen fra Statsforvalteren i Trøndelag er med det tatt til følge.

Ta kontakt om du er interessert i å få vedtaket oversendt.

Også til orientering: her finner du brevet om praksisendring for Statsforvalterens behandling av dispensasjonssaker etter plan- og bygningsloven, som ble sendt til kommunene i høst.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.