Informasjonsbrev uke 15/2023

Innhold:

  • BU- og miljøsamling 30.-31.mai 2023 på Stiklestad
  • Maler til bruk for kommunens arbeid med oppfølging av driveplikten.
  • ØKS: Nye tilskuddssatser for 2023
  • Barkbilleovervåkning: Utsetting av feller innen 20. april
  • Tilskudd til utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier

Informasjon fra andre:

  • Suppleringsplanting: Presisering om statlig tilskudd  
  • Skogfond: Presisering om bruk av skogfond til miljøregistreringer
  • Kandidater til den nasjonale kulturlandskapsprisen

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.04.2023

Snarvei til:

 

BU- og miljøsamling 30.-31.mai 2023 på Stiklestad 

Sette av datoene!

Årets BU- og miljøsamling blir på Stiklestad og Verdal tirsdag 30. mai og onsdag 31. mai. Målgruppen for samlingen er kommunal landbruksforvaltning og andre med ansvar og arbeidsoppgaver knyttet til landbruksrelatert næringsutvikling og forvaltning av IBU-, RT- og miljøvirkemidlene.

Kulturminner og kulturminnefelt, vannforvaltning og bygde- og næringsutvikling blir noe av temaene på samlinga. Som vanlig vil mye av programmet foregå ute i felten, med besøk og orienteringer.

Program sendes ut så snart det er klart, og da blir det åpnet for påmelding på vår hjemmeside.
 
Kontaktpersoner: Anders Mona og Siri Bruem 

 

Maler til bruk for kommunens arbeid med oppfølging av driveplikten.


På årets landbrukskonferanse var reglene om driveplikt i jordloven §§ 8 og 8a et tema. Liv-Edel Berg fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark orienterte om deres arbeid. De har bl.a. laget en del maler til bruk for kommunene når driveplikten skal følges opp.

De kommunene som ønsker å se nærmere på oppfølging av driveplikten, kan få disse malene tilsendt etter henvendelse til oss. Vi har gjort noen mindre endringer i dem.

Vi gjør oppmerksom på at kommunene må tilpasse bruken av malene til de konkrete sakene som er aktuelle for oppfølging. Det er særlig viktig at et vedtak, f.eks. pålegg om bortleie av jord, fritak fra driveplikten etc., tilfredsstiller kravene til begrunnelse i forvaltningsloven §§ 24 og 25.

Kontaktpersoner: Linda Lilleenget og Trine Gevingås

 

ØKS: Nye tilskuddssatser for 2023

Vi har nå lagt inn de oppdaterte tilskuddssatsene for 2023 i ØKS. Det er fint om dere ser gjennom satsene og varsler oss om noe er lagt inn feil.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

Barkbilleovervåkning: Utsetting av feller innen 20. april

Der forholdene tillater det, skal barkbillefellene settes opp innen 20 april. Hvis det ikke er mulig, så sett dem opp så tidlig som mulig, og skriv oppsettingsdato i skjemaet. Hvis dere må sette opp etter 1. mai, så gjerne varsle Johanna på epost. Første tømming er i uke 21. Si også fra dersom dere ikke har fått feromoner innen utgangen av denne uka, eller dersom dere mangler deler.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen 

 

Tilskudd til utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier

Søknadsfrist 31. mai.
Landbruksdirektoratet har nå lyst ut midler til utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier. Vi håper på mange gode trønderske kandidater! 

Mer informasjon på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Margrethe Halsan 

 

Informasjon fra andre:

Suppleringsplanting: Presisering om statlig tilskudd

Landbruksdirektoratet har lagt ut denne presiseringen på sine nettsider:


Tilskuddet til suppleringsplanting etter denne ordningen kan bare gis der det er foretatt nyplanting (førstegangsplanting) først. Dette uavhengig av om det har vært en regulær nyplanting (førstegangsplanting) eller en nyplanting (hjelpekultur/førstegangsplanting) for å komplettere en naturforyngelse. Dette gjelder uavhengig av hogstform.

 

Skogfond: Presisering om bruk av skogfond til miljøregistreringer

Landbruksdirektoratet har endret teksten på sine hjemmesider fra skogfond kan dekke «fakturerte kostnader til ajourhold og revisjon av miljøregistreringer når dette gjennomføres på hele eiendommen» til «fakturerte kostnader til ajourhold og revisjon av miljøregistreringer».

Det forutsettes at arbeidet er gjennomført på en faglig god måte av personer med nødvendig kompetanse, og at arbeidet er dokumentert slik at det kan framlegges for kontroll. Endringer i miljøregistreringer som framkommer i revisjonen, skal rapporteres inn til Skogportalen.

 

Kandidater til den nasjonale kulturlandskapsprisen

Frist 1. mai.

Statsforvalteren har i år ikke mulighet til å foreta en nominering for fylket, så vi oppfordrer kommunene til å sende inn kandidater direkte til Norsk kulturarv.

Les mer om dette på nettsidene til landbruksdirektoratet og på nettsidene til Norsk kulturarv.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.