Informasjonsbrev uke 1/2024

Innhold:

  • 19. januar frist for saksbehandling regionale miljøtilskot (RMP)
  • Tilskudd til tiltak som skal redusere konflikt og skade på grunn av fredet rovvilt - søknadsfrist 15. januar
  • Om meldeplikt i skogbruket

 

Publisert 03.01.2024

Snarvei til:

 

19. januar frist for saksbehandling regionale miljøtilskot (RMP)

Den 19. januar skal alle søknadane om regionale miljøtilskot vera behandla av kommunane og vera “foreløpig godkjent”. Statsforvaltaren set endelege satsar den 2. februar. I perioden mellom 2. februar og 16. februar skal kommunane i søknader med avkorting legge inn endelege satsar som grunnlag for avkortingsbeløp. Innan 16. februar må alle søknadane som skal utbetalast vera attesterte (andrepersons-godkjenning).

Kontaktperson: Anders Mona

 

Tilskudd til tiltak som skal redusere konflikt og skade på grunn av fredet rovvilt - søknadsfrist 15. januar

Beitelag og beitebrukere kan nå søke om tilskudd til ulike planlagte, forebyggende tiltak mot rovviltskader. I områder med årvisse tap på utmarksbeite kan beitelag også søke om tilskudd til investeringer i elektronisk overvåkingsutstyr for å avdekke tapsårsaker.

Søknadsskjema for tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader ligger på elektronisk søknadssenter hos Miljødirektoratet. Vi oppfordrer kommunene til å informere beitelag og beitebrukere om ordningen.
Vi minner også om at kommuner, organisasjoner med flere også kan søke om tilskudd til å redusere konflikter pga rovvilt.

Søknadsfristen for disse ordningene er 15. januar. Det er klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren som innvilger tilskuddet. Landbruksavdelingen gir innspill i forbindelse med prioritering av tilskudd.

Kontaktperson klima og miljø: Inge Hafstad 

Kontaktperson landbruk: Eva Dybwad Alstad

 

Om meldeplikt i skogbruket

Det har vært en NRK-sak om dette: Kan innføre meldeplikt for hogst, men nesten ingen gjør det. Økokrim peker på manglende tilsyn – NRK Innlandet – Lokale nyheter, TV og radio

Meldeplikt etter § 11 i skogbruksloven er lite benyttet, og er gjort kun i Trøndelag. Dette må ikke forveksles med meldeplikt i vernskog hjemlet i § 12. Slik Statsforvalteren oppfatter hjemmelen i § 11 så kan kommuner (og Statsforvalteren) innføre slik meldeplikt knyttet til særskilte problemstillinger (hjemlet i skogbruksloven) innen et geografisk område. Det er normalt ikke å oppfatte som en søknadsplikt, som medfører behov for tillatelse. Man kan nytte meldeplikt for å få oversikt og mulighet til eventuelt dialog før hogst blir iverksatt. Det å innføre generell meldeplikt etter § 11 i hele kommunen, som ikke er særskilt begrunnet, vurderer vi til å være i lite samsvar med § 11 første ledd «Når det er nødvendig for å halde kontroll med at lova blir følgt».

Kontaktperson: Trond Rian 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.