Hund og båndtvang

Hund i band
Hund i band Foto: Anna Dybwad Alstad.

Statsforvalteren skal veilede kommunene om hundeloven og om kommunenes bruk av forskriftshjemler i hundeloven.

For å følge opp dette har Statsforvalteren opprettet denne nettsiden "for kommunal landbruksforvaltning",  der vi informerer om regelverk for båndtvang og bestemmelser som gjelder hund.  

 

Publisert 22.03.2022

Den nye hundeloven trådte i kraft 1. januar 2023. Hundeloven stiller tydelige krav til forsvarlig hundehold og styrker politiets muligheter til å gripe inn i problematisk hundehold på et tidlig tidspunkt. Det kan også brukes overtredelsesgebyr ved brudd på båndtvangbestemmelsene.

Kommunen kan vedta utvidet båndtvang

Den nasjonale båndtvangen gjelder i perioden 1. april–20. august og innebærer at hunden skal bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke hunden kan jage eller skade husdyr, tamrein eller viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi.

Kommunen kan vedta forskrift om båndtvang

  1. i og i tilknytning til boligområder og handleområder
  2. i parker, på gravplasser, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon
  3. på og ved bestemte turstier, turveier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser
  4. i bestemte angitte andre områder på land, i vann eller sjø som er allment brukt som tur- eller rekreasjonsområder
  5. i hele eller deler av kommunen i bestemt angitt tidsrom når husdyr normalt går ute
  6. under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet

Båndtvang etter punkt 3 og 4 kan ikke fastsettes i større grad enn nødvendig og slik at hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretas i tilstrekkelig grad, både hva angår omfang og geografisk spredning. Båndtvang etter punkt 5 og 6 kan bare innføres i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite og faktisk beiter, eller hvor vilt man ønsker å beskytte har sitt leveområde. Båndtvang fastsatt grunnet ekstraordinære forhold må opphøre straks forholdene tilsier det. Der beite, natur- og rekreasjonsområder berører flere kommuner, bør disse samordne sine forskrifter.

Ifølge hundeloven er det forbud mot å gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten, eller ved lekeplasser.

Hundeloven har unntak fra sikringsreglene for hund som har særlige bruksformål. Dette gjelder for eksempel hunder brukt i reindrift, dresserte bufehunder, tjenestehunder og ettersøkshunder.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren veileder kommunene om hundeloven og kommunens bruk av lokal forskrift. Se under  kontaktpersoner i høyrehåndsmargen, her finner du kontaktinfo til saksbehandlere som kan hjelpe kommunen med slike sprøsmål. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.