Torbjørn Støre årets økobonde Trøndelag 2022

Avtroppende landbruksdirektør Tore Bjørkli delte ut prisen Årets Økobonde 2022 til Torbjørn Støre under Landbrukskonferansen 2023 Foto: Torbjørn Støre årets økobonde Trøndelag 2022 / Statsforvalteren i Trøndelag.

Prisen Årets Økobonde 2022 ble i dag, 21. mars, tildelt Torbjørn Støre på Støre gård i Skogn i Levanger kommune. Prisen ble delt ut under Landbrukskonferansen 2023 som arrangeres av Statsforvalteren i Trøndelag 21. og 22. mars i Stjørdal.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.03.2023

Årets Økobonde deles ut for å profilere økologisk matproduksjon og for å gi honnør til økologiske produsenter som gjør en god innsats for utvikling og omdømmebygging av det økologiske landbruket i Trøndelag. Dette er sjette gang prisen deles ut.
Torbjørn Støre overtok familiegården i 2008 sammen med kona Camilla Støre. Det er drevet økologisk matproduksjon på gården i flere generasjoner, og erfaringen innen økologisk drift er betydelig.
På Støre driver de et effektivt økologisk melkebruk med 76 melkekyr og de disponerer totalt 1165 dekar areal. I tillegg til grovfôrproduksjon dyrkes det ulike arter korn på 330 dekar og oljevekster på 110 dekar.

Torbjørn Støre beskrives som en uredd produsent med mot til å prøve ut nye produksjoner. Gården hadde lenge rekorden for nordligste åkerbønneåker til tresking. De siste åra har Støre dyrka høstraps, og i 2022 solgte gården 23 tonn raps til Norsk økoraps til rapsolje-produksjon.
Den varierte planteproduksjonen bidrar til et godt vekstskifte, og sammen med tilførsel av organisk materiale gir dette gode vekstvilkår for planteproduksjon.
For å bedre dyrevelferd og arbeidsmiljø ble det investert i nytt fjøs i trekonstruksjon i 2010, og fjøset sto ferdig til bruk i 2011. I ettertid er det bygd på en avdeling for ammetanter, for å gi kalvene gode forhold. Dyrene har mye utetid og området skjøttes godt.

Torbjørn Støre har vært inspirasjonsbonde i prosjektet Landbrukets Økoløft, som eies av Økologisk Norge. Gjennom det har han gitt kunnskap og motivasjon til bønder som ønsker å legge om. Prisvinneren har også stor respekt hos konvensjonelle produsenter, og bidrar med kunnskap til de som ønsker å prøve nye ting og å utvikle sin drift i mer miljøvennlig retning. Gjennom dette bidrar han til et positivt omdømme for økologisk landbruk.
Svært gode kandidater var foreslått til prisen, og det som ble utslagsgivende, er at Torbjørn Støre er en offensiv bonde og matprodusent og han er ikke redd for å prøve nye produksjoner.

Juryen har bestått av: Trøndelag bondelag, Norsk landbruksrådgiving Trøndelag, Økologisk Nord og Sør-Trøndelag, Trøndelag Fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.