Utdeling av priser - Årets økobonde og kulturlandskapsprisen for Trøndelag

Frode Lund, årets Økobonde 2021, Siri Sagvold Værdal og Tor Værdal, vinnere av årets kulturlandskapspris for 2021, her sammen med landbruksdirektøren i Trøndelag, Tore Bjørkli og Anstein Lyngstad, seksjonssjef jordbruk og mat hos Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Eva Dybwad Alstad

Kulturlandskapsprisen for 2021 og årets Økobonde 2021 ble i dag delt ut under Landbrukskonferansen på Hell. Gårdbrukerne og kulturlandskapspleiere Siri Sagvold Værdal og Tor Værdal fra Værdal Indre i Inderøy kommune, og økobonde Frode Lund fra Storborg Østre i Levanger kommune er verdige vinnere  - vi gratulerer alle tre og takker for flott innsats i 2021! 

 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 05.04.2022

Kulturlandskap og bevaring av vannmiljø

Kulturlandskapsprisen 2021 for Trøndelag ble delt ut på Landbrukskonferansen 2022 på Scandic Hell, Stjørdal i dag. Prisen deles ut for å profilere innsatsen som gjøres for å ta vare på jordbrukets kulturlandskap. I 2021 er det lagt ekstra vekt på landbruksnæringas innsatsen for vannmiljø. Her har Siri Sagvold Værdal og Tor Værdal på Værdal Indre i Inderøy kommune gjort en særlig innsats i 2021.

Siri Sagvold Værdal og Tor Værdal driver gården Verdal Indre. Ekteparet er fulltidsgårdbrukere og driver med smågrisproduksjon og korn på gården. De var blant de første i Trøndelag som etablerte grasdekte vannveier for å hindre erosjon og redusere avrenningen fra jordbruksarealene.

I 2015 oppdimensjonerte de rørsystemet som ligger under de grasdekte vannveiene for å sikre at det klarer å ta unna alt vannet. De grasdekte vannveiene bidrar til å redusere erosjon og utvasking av næringsstoffer fra jordbruksarealene.

Siri og Tor driver også med skjøtsel av kulturminner rundt gården. Særlig passer de på gravhaugene rundt tunet på gården. De har også satt opp informasjonsskilt ved gården sånn at alle som går langs kulturstien i Verdalsgrenda kan lese om gravhaugenene på eiendommen.

Inderøytur har også en trimpost på eiendommen nede ved Borgenfjorden, så det er stor tafikk i området. Adkomsten er tilrettelagt for rullestol via en avlingsvei som eierne av Verdal Indre skjøtter. De sørger for at veien på 1 km har rullestolstandard, og grasstripa midt etter klippes med gressklipper.

Utvelgelsen av prisvinneren er gjort av «Fagråd jordbruk» ved Landbruksavdelinga hos Statsforvalteren i Trøndelag. Fagrådet er sammensatt av representanter fra Trøndelag Bondelag, Trøndelag Bonde- og småbrukarlag, Norsk landbruksrådgiving, Trøndelag fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag, NIBIO og kommunene.

 

Melk og økologisk matkorn

Frode Lund fra Gården Storborg Østre i Levanger fikk overrekt prisen Årets Økobonde Trøndelag 2021 av Landbruksdirektøren under Landbrukskonferansen på Hell i dag.

Prisen Årets Økobonde for 2021 deles ut for å profilere økologisk produksjon og for å gi honnør til gode økologiske produsenter. Dette er femte gang prisen deles ut.

Frode overtok gården etter sine foreldre i 1990. Produksjonen var den gang  potet og korn. Frode ønsket å være fulltidsbonde og å drive med melkeproduksjon. Han kjøpte derfor en melkekvote på 73 t i 1990, og i dag er kvoten på 540 t melk inkludert en leiekvote på 100 t. Båsfjøset ble erstattet i 2005 og melkerobot ble installert i 2020.

I vekstskifte med gras produserer Frode korn, og her har han vist at det er mulig å få til godt økologisk matkorn, og han har i flere år fått til fin økologisk mathvete.

Svært gode kandidater var nominert til prisen, og det som ble utslagsgivende, var at Frode i flere år har fått til økologisk matkorn av god kvalitet, og at han ikke er redd for å prøve nye produksjoner som blant annet økologisk mais. Frode profilerer økologisk landbruk på en god måte og deler sine erfaringer også med konvensjonelle gårdbrukere.

Prisen Årets økobonde er tildelt av Statsforvalteren i samråd med en jury sammensatt av Trøndelag Bondelag, Sør- Trøndelag Bonde og småbrukarlag, Økologisk Nord-Trøndelag og Sør - Trøndelag, Trøndelag Fylkeskommune, Norsk landbruksrådgiving og Statsforvalteren i Trøndelag.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.