Folkevalgt? Da bør du kjenne Statsforvalterens roller og ansvar!

Assisterende statsforvalter Øystein Johannessen under møtet med folkevalgte i Røros. Foto: Ingrid Hemming / Fjell-Ljom.

Vårt oppdrag er omfattende og spenner over det meste av kommunale aktiviteter, sier assisterende statsforvalter i Trøndelag, Øystein Johannessen.

Publisert 21.12.2023

I høst har trønderske kommuner fått et stort antall nye folkevalgte som i de neste fire årene skal ta viktige avgjørelser for kommunen og innbyggerne. Det er en stor og viktig oppgave, der kunnskap og kjennskap til lover og regler er vesentlig for prioriteringene som blir gjort.

God dialogpartner

Nylig besøkte assisterende statsforvalter Øystein Johannessen Røros kommune, og fikk et nyttig og hyggelig møte med folkevalgte.
- Vi skal være en god dialogpartner. Røros med sine om lag 5 500 innbyggere har en større synlighet enn innbyggertallet alene tilsier. Røros har en verdensarv-status, og den er en sørsamisk forvaltningskommune. Kommunen gjør mye bra, og det er viktig at vi hos Statsforvalteren har kunnskap om det som særpreger Røros, sier Johannessen.

Dette måtte vi innlemme i folkevalgtopplæringen

Ordfører i Røros, Isak V. Busch, er tydelig på nytten av at lokale folkevalgte får kunnskap om statsforvalterens mange oppgaver.
- Vi inviterte statsforvalteren til å holde et innlegg for kommunestyret underveis i forrige valgperiode. Dette opplevde vi som så nyttig og lærerikt for kommunestyrets medlemmer at vi raskt konkluderte med at dette måtte vi innlemme i folkevalgtopplæringen hos oss, forklarer ordfører Busch.
- For mange folkevalgte, både nye og gamle, kan Statsforvalterens rolle være litt vanskelig å forstå. For oss er det en stor verdi at assisterende statsforvalter selv er til stede på en dag med opplæring for folkevalgte, og kan forklare sin rolle og funksjon, legger Busch til.

Krevende prosess

Assisterende statsforvalter Johannessen har forståelse for at mange folkevalgte opplever at tiden etter at de er valgt inn til en rolle i styrer, råd eller utvalg er krevende.
- Man går gjerne til valg med stort engasjement og idealisme. Etter kort tid skal man så være med å behandle og vedta et budsjett. I løpet av kort tid må man lære å kjenne de rammene som ligger til grunn for virksomheten kommunen utfører. Dette er en krevende prosess som lett kan oppleves som vanskelig.

Felles mål med kommunene

Mange forbinder statsforvalteren med tilsyn av ulike kommunale oppgaver og tjenester, men statsforvalteren har også mange andre oppgaver. Statsforvalteren driver utstrakt veiledning av kommunene. Som statens representant i Trøndelag har vi et felles mål med kommunene om at Trøndelag skal være et godt sted å bo for alle, uansett alder og bosted.
Tilbudet om folkevalgtopplæring går fra statsforvalteren til alle kommuner i Trøndelag. Mange kommuner, som Røros, har sett nytten av å få besøk fra Statsforvalteren i Trøndelag for at lokale folkevalgte skal få økt kunnskap om embetet.

Kommunebilder

I løpet av en valgperiode på fire år besøker Statsforvalteren med ledergruppen samtlige kommuner i Trøndelag for å danne et bilde av status på viktige områder i den enkelte kommune. Her kan du lese mer om kommunebilder. Kommunebilder | Statsforvalteren i Trøndelag
Les også: Hvem er vi og hvem er vi til for? | Statsforvalteren i Trøndelag

Kjersti Forbord Jensås_Isak V Busch_Øystein Johannessen_Hanna Geiran_Fjell-Ljom_Ingrid Hemming.jpg

Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås, ordfører Isak V. Busch, assisterende statsforvalter Øystein Johannessen og riksantikvar Hanna Geiran var sentrale skikkelser under dagen med folkevalgtopplæring i Røros. Foto: Ingrid Hemming / Fjell-Ljom

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.