Barn og unge i fokus

- Barn utgjør 20 prosent av befolkningen - men 100 prosent av framtida. Derfor er det viktig at de blir sett og hørt, presiserte professor dr. juris Lena R.L. Bendiksen på Fylkesmannens oppvekstkonferanse.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.09.2014

Omlag 350 representanter fra hele Nordland var samlet i Bodø for å diskutere barn og unges vilkår i Nordland denne uka. Konferansen er en del av Fylkesmannens satsing "Vårres unga, vårres framtid", der alle kommunene i Nordland har kartlagt hvordan kommunen følger barnekonvensjonen.

Betydning for barn der de borBarneombud Anne Lindboe

- Det er kjempebra at man i Nordland satser på "Vårres unga, vårres framtid", sier barneombud Anne Lindboe, og trekker fram at Nordland var tidlig ute med å lage sin egen variant av Troms' satsing "Sjumilssteget".
- Det at kommunene selv måler seg opp mot paragrafene i barnekonvensjonen, gjør at den blir relevant for barn ute i kommunene - der de bor. Det har betydning for barns liv at man ute i kommunene tar inn over seg hva barnekonvensjonen innebærer, forklarer hun.

Spør elevene-bruk dem!


Professor dr. juris Lena R. L. Bendiksen.Lena R. L. Bendiksen er professor dr. juris ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Tromsø. Hun har doktorgrad innenfor barnevernrett, og har i mange år arbeidet med barnerettslige spørsmål, både i undervisnings- og forskningssammenheng. I sin innledning understreket hun betydningen av barn og unges medvirkning.
- Det er ungene som er ekspertene på sine egne liv. Jeg skulle ønske at blant annet skolene ble flinkere til å lytte til de unge. Spør elevene - bruk dem, oppfordret hun.

Opplysninggsplikten vs taushetsplikten

Bendiksen er særlig opptatt av barns menneskerettigheter og det å beskytte barn mot vold og overgrep. 
- Kan vi nok om opplysningsplikten, spurte hun forsamlingen.
- Har din kommune gjort nok for å styrke kunnskapen i skole og barnehage om opplysningsplikten?
Bendiksen framholdt at alle offentlige ansatte er veldig gode på taushetsplikten, men at opplysningsplikten ofte kommer litt i bakgrunnen. Derfor mener hun det er viktig at kommunene har fokus på denne - fra toppen av.
- Ledelsen må være tydelig på sin oppfølging av opplysningsplikten - både gjennom krav og støtte til sine medarbeidere, poengterte hun.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.