Fire ildsjeler fra Møre og Romsdal til Slottet

Bitten Linge, Molde, Steinar J. Reiten, Halsa, Gerd Myklebust, Nesset og Jorunn Ellingsgård, Molde er10.oktober invitert i teselskap hos kong Harald og dronning Sonja. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 09.10.2013

Kong Harald og Dronning Sonja har et stort ønske om å sette fokus på aktiv alderdom, både for den enkelte, for medmennesker og for lokalsamfunnene. I den forbindelse hatt de ønske om å treffe ildsjeler over 67 år fra hele landet, og invitere dem til en Afternoon Tea på Slottet 10. oktober. Ettermiddagen skal fylles med omvisning, servering, taler, innslag og samtaler.

Dronning Mauds skikk
Afternoon Tea er en gammel engelsk skikk som Dronning Maud tok med seg inn i Kongefamilien, og som har lange tradisjoner på Slottet. Utgangspunktet for å få en slik invitasjon er at man gjør en viktig innsats i lokalmiljøet sitt, gjennom frivillig innsats. Kongeparet vil møte mennesker som gjennom sin aktive alderdom bidrar til å skape gode historier som kan fortelles – både lokalt og nasjonalt – og som er til inspirasjon for andre. 

De fire ildsjelene fra Møre og Romsdal er:

Bitten Linge, 75 år fra Molde.
Bitten Linge er utdannet lektor, og har vært politisk aktiv i Molde kommune, og i en periode også varaordfører. I 2012 fikk hun Røde Kors fortjenestemedalje for arbeidet for de svake i samfunnet. I tillegg har hun vært distriktsleder i Røde Kors i åtte år og hatt flere andre verv i organisasjonen.

Steinar J. Reiten, 70 år fra Halsa på Nordmøre.
Reiten har i sin yrkesaktive alder, fram til han overdro gardsbruket til datter og svigersønn, vært en aktiv og engasjert bonde på slektsgarden han tok over i 1974. Han har hele sitt liv vært en positiv kraft i kommunen. Over flere år har han lagt særlig flid i å etablere en mye brukt trimløype i nærområde, med rydding, merking, skilting, bygging av klopper og småbruer i bløte partier og mye mer. På endepunktet «Svartberje» er det bygget en velinnredet og romslig gapahuk. Alt sammen stilt til full rådighet for allmennheten. Steinar Reiten er også med i kommunens faste tropp for ombringing av mat til hjemmeboende eldre og syke.

Gerd Myklebust, 79 år fra Nesset i Romsdal.
Myklebust er enke, med fire barn, 16 barnebarn og to oldebarn. Hun er et aktivt friluftsmenneske, sommer som vinter, og er med og skaper trivsel og aktivitet ved å tilrettelegge for aktiviteter både for unge og eldre.  Hun bidrar til å sette fokus på verdien av en aktiv alderdom for alle i kommunen. I sine yngre dager var hun speiderleder i 14 år. I dag er hun engasjert i eldretrim, seniordans, Helselaget og Nesset pensjonistforening hvor hun er leder.

Jorunn Ellingsgård, 79 år fra Nesjestranda i Molde kommune.
Ellingsgård er utdannet sykepleier. Hun er mangeårig leder av Molde og omegn demensforening, og beskrives som enestående, fabelaktig og inspirerende av dem som arbeider sammen med henne. Som demenskontakt for Møre og Romsdal siden starten på 90-tallet, har Jorunn Ellingsgård vært pådriver for start av de fleste demensforeninger i fylket. Hun er en skikkelig vaktbikkje for personer med demens og deres pårørende både på fylkesplan og lokalt. Hun er en ivrig foredragsholder og debattant, og har hatt utallige innlegg i avisene om demenssaken. Dagsenter for demente har vært en av hennes mange fanesaker.