Situasjonen i Ukraina

Ukraina.  Illustrasjon www.pixabay.com
Ukraina. Illustrasjon www.pixabay.com
Oppdatert 11.03.2022

Urolige tider fører til mange spørsmål. Her har vi samlet noen av de mest sentrale kildene til oppdatert informasjon om den spente situasjonen i Europa, og hvordan det kan påvirke oss.

Hva betyr det for oss at det er fire atomkraftverk i et krigsramma Ukraina?

Det er direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) som både følger situasjonen og som fortløpende vurderer ulike scenarier for hva som kan skje dersom et av Ukrainas atomanlegg skulle bli utsatt for en hendelse.

En fortløpende vurdering kan du lese på DSA sine sider. DSAs side om Ukraina.

Regionalt kriseutvalg

Statsforvalterne i landet er dette utvalgets regionale ledd, og følger naturlig nok også situasjonen i Ukraina.

- Som Kriseutvalget for atomberedskaps sitt regionale ledd følger Statsforvalteren også situasjonen i Ukraina og har kontakt med Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Vi vil ved behov påse at nødvendige tiltak blir iverksatt dersom nasjonale myndigheter ber oss om dette, sier Fylkesberedskapssjef Ingvild Aartun hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Nyttige lenker

Her finner du siste nytt fra regjeringen om krisen i Ukraina.

Direktoratet for atomberedskap og strålevern har laget en egen side med vurderinger knyttet til mulige hendelser ved atomkraftverk i Ukraina.

Det anbefales at alle under 40 år, gravide og ammende samt alle som har barn som bor hjemme å ha jodtabletter liggende. Disse skal imidlertid bare tas etter råd fra myndighetene.

Du kan lese mer om jodtabletter ved ulykker her.

Her finner du råd fra Utdanningsdirektoratet: Hvordan snakke med barn og unge om krig og frykt.

Sivilforsvaret har viktige oppgaver med å sikre innbyggerne i ulike situasjoner. 

Å ha en digital beredskap og å være årvåken på nett er viktig, både for virksomheter og privatpersoner. Gode råd og anbefalinger kan du finne hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.04.2022

RVTS Sør tilbyr sine tjenester

Det kommer stadig flere flyktninger fra Ukraina. I den forbindelse tilbyr RVTS Sør hjelp til kommuner, spesialisthelsetjenesten og andre hjelpere.


Publisert 08.03.2022, Sist endret 10.03.2022

Informasjon om jodtablettar og krigen i Ukraina

Direktoratet for strålevern og atomtryggleik seier det er lite sannsynleg at det blir nødvendig å ta jodtablettar i Noreg som følgje av situasjonen i Ukraina. Generelt har dei lenge tilrådd at alle under 40 år alltid lagrar jodtablettar heime.