Kronprinsen deltar på feiring og dåp av verdens første elektriske selvkjørende containerskip

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

H.K.H. Kronprins Haakon kommer til Porsgrunn for å delta i feiringen og dåpen av Yara Birkeland, verdens mest klimavennlige og innovative containerskip, fredag 29. april.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.04.2022

Skipet representerer framtiden, og det gjør også ungdommen. Derfor inviteres rundt 500  5.-7.-klassinger ved Brevik, Grønli, Klevstrand og Stridsklev skoler for å delta på markeringen på Grenland havn.

Verdens første elektriske og selvkjørende containerskip, Yara Birkeland, settes i drift våren 2022. Skipet skal gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og havnen i Brevik, og erstatte 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året.

Yara Birkeland er et ambisiøst pionerprosjekt med mål om å sette Norge på kartet som en ledende grønn skipsfartsnasjon. Mange norske aktører har bidratt til å realisere prosjektet. Kongsberg har ansvaret for alt av teknologi og utstyr. Skipet er bygget av verftet Vard, og Massterly vil drifte skipet. Støtte fra Enova har vært avgjørende, og flere andre aktører har bidratt til dette partnerskapet.

Skipet får navnet sitt etter en av Norges fremste forskere, fysikkprofessor Kristian Birkeland. På begynnelsen av 1900-tallet fant han hvordan det var mulig å utvinne nitrogen fra luft til bruk i mineralgjødsel. Dette ga grunnlaget for å etablere Yara, det første selskapet i det som i dag er en verdensomspennende industri for mineralgjødsel, og en nødvendighet for å brødfø verden.

Kronprinsens besøk starter på Yaras anlegg på Herøya industripark med blant annet en heistur opp i 23. etasje. Kronprinsen skal gå ut på toppen av Prilletårnet (en av Norges høyeste bygninger) med utsikt ut over Herøya Industripark, Frierfjorden og det meste av ruta der Yara Birkeland skal gå. Han skal i tillegg innom, hjertet i fabrikken, kontrollrommet i 7. etasje.

Neste del av programmet er arrangementet med dåpen og feiringen av verdens første elektriske selvkjørende containerskipskipet på havnen i Brevik.

Pressekontakt og akkreditering

Tid: fredag 29. april kl. 10.30 - 14.30

Adresse, besøk del 1: Yara Herøya Industripark, Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Adresse besøk del 2: Grenland Havn, Strømtangvegen 39, 3950 Brevik

Pressen får mulighet til å være til stede både under besøkets første del på Herøya industripark og andre del på havnen i Brevik. Presse som skal akkrediteres må oppgi hvilke deler av besøket de skal delta på.  Detaljert presseprogram ettersendes akkreditert presse.

Akkreditering: send e-post til kiret@statsforvalteren.no innen tirsdag 26. april. kl. 12. Kopi av gyldig pressekort vedlegges.

Kontaktperson hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark:
Kommunikasjonssjef Kirsti Retvedt, mobil: 908 61 291, e-post: kiret@statsforvalteren.no 

Kontaktperson hos Yara:
Head of Communications, Brede Hertzenberg, mobil: 906 09 009, epost: brede.hertzenberg@yara.com

Les mer om Yara Birkeland her

Fakta Yara Herøya
Yara Porsgrunn er Norges største industripark og eksporterer til 90 land. Gjødsel fra Yara Porsgrunn sørger for mat til ca. 40 millioner mennesker hver dag​. Yara Porsgrunn leverer også en rekke industrielle produkter: CO2 til industrielle formål samt kalksalpeter til f.eks. betongproduksjon, luktfjerning og til latexproduksjon. Produksjonskapasiteten er på 2.000.000 tonn NPK og 810.000 tonn Kalksalpeter​. Omtrent halvparten går til Europa, resten hovedsakelig til Asia​.

Yara har utviklet en lystgasskatalysator for å fjerne lystgass fra produksjonen. ​Siden 2004 har den mer enn halvert klimagassutslippene våre og den selges globalt. Samlet sørger denne oppfinnelsen for en årlig utslippsreduksjon på 23 millioner tonn CO2–ekv. tilsvarende cirka halvparten av Norges samlede utslipp.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner