Skipsvraket Nordvard i Mossesundet tømmes for olje

Det pågår nå tømming av oljeprodukter fra Skipsvraket Nordvard som ligger på bunnen i Mossesundet. I den forbindelse kan det komme noe oljesøl på vannet.

Publisert 05.05.2023

Oppdatert: Arbeidet med å fjerne oljeprodukter fra skipsvraket Nordvard er nå avsluttet. Betydelige mengder olje (estimert 34 000 liter) er fjernet fra fartøyet som ligger på bunnen i Mossesundet. Les mer på Kystverket sine sider.

 

Kystverket har, sammen med Subsea partner, startet arbeidet med å stoppe oljelekkasjen fra Nordvard, og samtidig fjerne så mye som mulig av de resterende oljeproduktene fra skipsvraket.

I forbindelse med arbeidet kan det komme noe oljesøl opp til overflaten, og kommunen fraråder bading når det er synlig olje på vannet. Kommunen og Kystverket følger situasjonen tett, og det er derfor en del aktivitet i området. Kommunen setter opp skilt ved badeplasser. Les mer på nettsidene til Moss kommune.

Arbeidet vil pågå noen uker, og skal etter planen være ferdig innen 15. juni.

Les mer om arbeidet på Kystverket sine nettsider.

Om Nordvard

Nordvard er et ca. 120 meter langt skip som fungerte som verksted og forsyningsskip for ubåter og andre tyske fartøy under krigen. Nordvard lagret diverse oljeprodukter både i egne tanker og i oljefat som var plassert i forskjellige lasterom, samt ammunisjon og våpen. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye olje som var ombord på Nordvard da det sank. 

Nordvard ble bombet av britiske bombefly i 1944, og sank til ca. 37 meters dyp. Det ligger ca. 200 meter utenfor munningen av Mosseleva.
Vraket ligger stabilt.