Planter i naturreservater er fredet – dette gjelder også ramsløk

Ramsløk.
Ramsløk. Foto: Øystein Røsok.

Bruken av ramsløk har blitt stadig mer populært. At folk benytter naturen som spiskammer er i all hovedsak gledelig, men sanking av ramsløk i naturreservater er faktisk forbudt – her er plantene fredet.

Publisert 05.05.2022

Mange av forekomstene for ramsløk befinner seg innenfor naturreservater. Hensikten med reservatene er å ivareta viktige naturområder, ofte med særskilte vegetasjonstyper, og plantelivet er derfor fredet. Dette innebærer at plukking av ramsløk og andre planter ikke er lov.

Hvordan finne ut om man er i et verneområde og hvilke regler som gjelder

De fleste som sanker ramsløk i verneområder er nok ikke klar over at dette er forbudt, enten fordi de ikke vet at de befinner seg i et verneområde, eller at de ikke kjenner til gjeldene vernebestemmelser. For å få oversikt over hvor det er verneområder kan du gå inn på naturbase.no eller Miljøstatus Kart.  Ved å trykke på et verneområde finner du informasjon om verneområdet og hvilke regler som gjelder (verneforskriften).  

Bærekraftig sanking

Utenfor verneområder er plukking av ramsløk selvsagt helt lovlig, men bør i likhet med annen sanking i naturen skje hensynsfullt og med måte. Et tips for bærekraftig sanking er å ikke plukke alle bladene til ramsløkplanten, men la noen av bladene stå igjen. På den måten vil planten fortsatt kunne drive fotosyntese, noe som er viktig for å fullføre blomstring og frøsetting, samt lagre nok næring i den underjordiske løken, slik at den kan spire igjen neste år.

Du kan plante ramsløk i din egen hage

På enkelte hagesentre kan du kjøpe ramsløk for utplantning i din egen hage. Husk at ramsløken trives best på skyggefull og fuktig jord.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.