Utvalgt kulturlandskap og permakultur, som hånd i hanske

Gamle bygninger, kulturlandskap, blå himmel
Bøensætre i Aremark Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Permakultur og Utvalgt kulturlandskap - en samtale med Hedda Kortnes på idylliske Bøensætre i Aremark om næring, kultur, tradisjon og ny kunnskap.

Publisert 12.06.2023

Nedbygging av matjord truer Norges landskap, men på Bøensætre har de klart å bygge opp matjorden ved hjelp av gamle og nye dyrkingsmetoder. Hedda Kortnes og mannen Egil har drevet denne historiske husmannsplassen i mange år.

Vi er samlet på årlig møte for kommunen og regional forvaltning på Bøensætre. Her diskuterer vi årets tiltak og aktiviteter, som inkluderer restaurering av potetkjelleren, planer for røykbadstua og smia, samt status og tiltak for matskogen og slåttemarka.

Bøensætre som levebrød

Bøensætre er en av de nasjonalt utvalgte kulturlandskapene i Norge. Disse landskapene ivaretar naturmangfold, kulturhistorie og jordbruk gjennom tradisjonelle metoder.

På Bøensætre finner vi velholdte bygninger, steingjerder, skigarder og gamle rydningsrøyser. Her beiter østlandsk rødkolle, og spælsauer og opprettholder den gamle kulturmarken.

Bilde som viser dyrkingshage, mennesker, blå himmel
Hedda Kortnes driver Bøensætre Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Bevaring av kulturlandskap - og lønnsom næringsutvikling

Kulturlandskapet er også fundamentet for næringsutviklingen på Bøensætre. Turismen spiller en viktig rolle i å opprettholde levebrødet deres.

Hedda forklarer: "Vi holder kurs og tar imot gjester til ulike arrangementer. Flere og flere ønsker å komme tilbake til røttene og oppleve samspillet med naturen. Våre bygninger, landskap og levesett bidrar til den 'back to basic'-filosofien folk søker etter. Vi har flere inntektskilder som sammen danner grunnlaget for vår næring. Det er viktig å ha flere ben å stå på som et utvalgt kulturlandskap, slik at vi kan ta vare på stedet og verdiene her."

Bygninger, kulturlandskap, blå himmel
Bøensætre i Aremark Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Slåttemark og matskog

Hedda viser oss permakulturhagen og matskogen, og snakker begeistret om samspillet mellom natur og kultur, jord og planter, og om det livet de lever. Hun understreker viktigheten av å opprettholde de tradisjonelle slåttemarkene, som er rike på biologisk mangfold.

Nå jobber de med å bygge opp matskogen, som på mange måter ligner en slåttemark. Målet er at den skal klare seg selv og kun høstes, akkurat som en slåttemark.

Gammel bygning, grønt gress, dyrkingsbed
Hagedyrking på Bøensætre Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Permakultur og Utvalgt kulturlandskap

Jeg ringer Hedda for en oppfølgende samtale. Hun forklarer hvordan implementeringen av permakultur i det utvalgte kulturlandskapet skaper en fantastisk symbiose. Begge konseptene handler om å ta vare på jordkloden, menneskene, dyrene og å jobbe for rettferdig ressursfordeling.

Utvalgte kulturlandskap handler om hvordan landbruket har ivaretatt ressursene der de bodde, og det er akkurat det permakultur handler om.

Bilde som viser låve, kyr, blå himmel
Østlandsk rødkolle Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Husmannskultur og terra peta

På Bøensætre kombinerer de gammel kunnskap med ny kunnskap fra andre deler av verden for å forenkle driften. I permakulturhagen har de for eksempel bygget drivhuset på fjell for å etterligne husmennenes filosofi om å ha minst mulig bygninger på dyrket jord.

De benytter også de gamle rydningsrøysene i hagen uten å ødelegge dem. Steinrøysene fungerer som varmekilder for vekstene i bedene. Grønnsaksbedene rundt røysene er laget av avfallsmaterialer, kalt hugelbed eller terra peta. Dette gjør at hagen smelter inn i det naturlige landskapet, samtidig som de utnytter ressursene og samplanter for å trekke inn villmarken og støtte dyrkingsplantene.

Gammel bygning, lafteteknikk, gruppe av mennesker
Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Permakulturfestival i august

Bøensætre skal være vertskap for nordisk permakulturfestival i august. Hedda understreker viktigheten av å dele kunnskap, se etter løsninger og inspirere hverandre. De ønsker også å vise frem det utvalgte kulturlandskapet, da så få mennesker er involvert i matproduksjon og derfor mister kunnskapen om hvordan maten dyrkes.

Festivalen vil gi deltakerne en praktisk opplevelse av hele verdikjeden fra jord til bord, og Bøensætre er et eksempel på hvordan man kan etablere en bærekraftig reiselivsbedrift ved å bruke naturen, det lokale miljøet og ressursene på en smart måte.

INFO: Hva er permakultur?

Målet i permakultur er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen.

  • Permakultur kan sies å være både en metode, en global bevegelse og en filosofi.
  • Permakulturens byggestener er tre etiske prinsipper og 12 designprinsipper.
  • De etiske prinsippene er omsorg for jorda, omsorg for mennesker og rettferdig fordeling.
  • Designsystemet kan brukes for å designe alt fra hager og bolig-/byplanlegging til regenerativ livsstil og organisasjoner. 

Les mer hos Norsk permakulturforening og på nettsidene til Bøensætre.

Permakulturfestival i 2023

Bøensætre er vertskap for den nordiske permakulturfestivalen fra 3. til 6. august.

Dette er en flott mulighet til å delta på workshops og lære om permakultur. Påmeldingsfristen er 1. juli.

Les mer om festivalen på deres nettside.