Lokal mat og drikke fra Oslo og Viken sto på menyen under Norwegian Travel Workshop

Bilde som viser utdeling av lokalmat, mennesker, rød løper
Alle fikk en smak av Osloregionen til lunsj Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Siste uken i april gikk Norwegian Travel Workshop 2023 av stabelen i Oslo og omegn med nærmere 800 deltakere. Det ble servert mye lokal mat og drikke i løpet av uken.

Publisert 23.06.2023

Norge og Oslo fra sin beste side 

Deltakerne var utenlandske turoperatører, samt destinasjoner og reiselivsbedrifter fra hele Norge. Telenor Arena var møteplass for 8 700 "speed-møter" i løpet av to dager, hvor formålet var å selge norske opplevelser til turoperatørmarkedet.  

Under alle måltider hadde arrangøren lagt vekt på å gi en smak av norske kvalitetsråvarer og lokal mat og drikke. I tillegg meldte deltakerne seg på ulike visningsturer og testing av opplevelser og aktiviteter under dagene de var i Oslo-området. For noen utenlandske gjester var det utrolig eksotisk å våkne til masse snø tirsdag morgen. 

Bildet viser festdekkede bord, mange mennesker, måltid
770 mennesker til lunsj i Telenor Arena hver dag Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Ulike matkonsepter og historien bak maten 

I tillegg til lunsjer med lokal mat og drikke i Telenor Arena, var kveldsarrangementene i stor grad opplevelser som kombinerte måltider med andre kulturelle opplevelser som kunst og idrett: 

  • Henie Onstad Kunstsenter med åpne utstillinger 
  • Offisiell åpning i Oslo Rådhus med omvisning i Oslos storstue 
  • Nasjonalmuseet med åpne utstillinger 
  • SNØ med skimuligheter 
  • "Dine Around" hvor gjestene valgte sin matopplevelse blant ti ulike restauranter i Oslo og Akershus 

 På alle steder var det plassert ut menyer med en QR-kode hvor gjesten kunne skanne koden og lese mer om dyktige produsenter, kvalitetsråvarer produsert med stolthet, og historien bak maten. 

Her kan du lese mer om historien bak maten, de dyktige produsentene og kvalitetsråvarer fra regionen vår under NTW. 

Bildet viser tallerken med lokale spekeskinker og ost, trebord, bestikk
Lokale smaker på tallerken og i glass i møte med produsentene på Kråka pub, Wettre gård i Asker Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Nyttige erfaringer og resultater 

- Dette har vært en nyttig og god arena å jobbe med lokale mat- og drikkeopplevelser på, stråler Kjersti Grøndahl i landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken. - Mange gode tilbakemeldinger, konkrete bestillinger, og turoperatører som forteller at de ikke ante at det fantes så mange spennende produsenter og gårder rett utenfor bykjernen i Oslo, vitner om dette, sier hun. 

Noen erfaringer og resultater fra Norwegian Travel Workshop: 

  • En god måte å samarbeide på tvers av landbruk og reiseliv i regionen vår, og på tvers av offentlig og privat sektor 
  • Gårder og bedrifter i Osloregionen og fylkene våre har vist fram ukjente perler som har resultert i konkret etterspørsel og salg 
  • Spisestedene har brukt sine eksisterende grossister og leverandører og kan enkelt både fortsette, samt videreutvikle tilbudet av lokal mat og drikke på menyen 
  • Samarbeid med videregående skole har gitt elever verdifull arbeidserfaring, og noen har fått tilbud om videre jobb i service- og restaurantbransjen  
  • Utvikling av konsepter med lokal mat og drikke skal gjenbrukes og videreutvikles av næringen selv 
Bildet viser mennesker rundt bord, servering av lokalmat, steinkjeller
Turoperatører på smakstur til Wettre Gård og Kråka pub Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Samarbeid mellom reiseliv og landbruk i regionen 

HANEN, Bondens Marked og Guldkorn var samarbeidspartnere i arbeidet med å finne fram til kvalitetsråvarer fra Osloregionen og fortelle historien bak maten.

Visit Oslo og Visit Greater Oslo var arrangører sammen med Innovasjon Norge, og sammen med matnettverkene holdt de dialogen og planla med spisestedene.

Viken fylkeskommune har bidratt med økonomisk støtte, og Statsforvalteren i Oslo og Viken med kompetanse og utlånt ressurs til arbeidet. 

Bilde som viser mange tallerkener med utvalg av lokalmat, friske farger
Lokale råvarer i alle retter under velkomstmiddagen på Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

 

Kontaktpersoner