Regionalt miljøtilskudd 2022 - endelige satser

Fangvekster på jordet. Det vil si et grønt plantedekke for å fange karbon og redusere erosjon og avrenning fra jordet. Grønne planter og blå himmel.
Fangvekster. Foto: Norsk landbruksrådgiving / NLR.

Vi har nylig bestemt tilskuddssatsene for regionale miljøtilskudd for søknadsomgangen 2022. Stor økning i antall søkere har gjort at vi har måttet redusere tilskuddssatsene.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.02.2023

Utbetaling av tilskuddet skjer 10. mars. Tilskuddsbrevet kommer i Altinn noe tidligere.

Økt oppslutning

Vi mottok 4194 søknader om regionale miljøtilskudd og tilskudd til organisert beitebruk i Oslo og Viken søknadsomgangen i 2022. Det er 253 søknader flere enn året før. Omtrent 68 % av foretakene som søkte om produksjonstilskudd søkte også om regionale miljøtilskudd.

Fastsetting av endelige satser

Etter at kommunene hadde gjort seg ferdige med behandlingen av søknadene om regionalt miljøtilskudd nå i januar 2023, viste det seg at Oslo og Viken lå an til et overforbruk på ca. 28 millioner. Det vil si et overforbruk på ca. 17 millioner på ordinær tilskuddsramme og ca. 11 millioner for Oslofjordtillegget, om vi ser ordinær ramme og Oslofjordtillegget hver for seg.

Statsforvalteren drøftet satsene med næringsorganisasjonene i jordbruket i et dialogmøte 20. januar 2023.

Statsforvalteren har justert satsene med utgangspunkt i anbefalingene fra dialogmøte. I tillegg gir jordbruksavtalen føringer for tiltak som skal prioriteres spesielt.

Kulturlandskap

Det var færre setre i drift i 2022 enn året før og en nedgang i antall dyr på beite. Vi har derfor skjermet tiltakene Drift av beitelag, Beiting av verdifulle jordbrukslandskap i innmark, Beiting av verdifulle jordbrukslandskap i utmark og Drift av seter ved fastsetting av satsene.

De øvrige foreløpige tilskuddssatsene på tiltakene under kulturlandskap er redusert med ca. 5 %.

Forurensing

Vi har skilt mellom ordinær tilskuddsramme og Oslofjordtillegget når vi har justert de foreløpige tilskuddssatsene for tiltak under forurensning. Tilskuddssatsene til klimarådgiving er bestemt over jordbruksavtalen, og holdes uendret i henhold til føringene i jordbruksavtalen.

Oslofjordtillegget isolert ga et overforbruk på ca. 10 millioner. Vi har derfor redusert foreløpig tilskuddssatser for Oslofjordtillegget for tiltakene Ingen jordarbeiding om høsten, Direktesådd høstkorn og høstoljevekster, Fangvekster som underkultur og Fangvekster sådd etter høsting med ca. 20 %.

Med utgangspunkt i forbruk av ordinær ramme på tiltak under forurensning, har vi så redusert alle foreløpige tilskuddsatser for disse ordningene med ca. 10 %. Tilskuddsatsene for ingen jordarbeiding om høsten er deretter justert litt slik at vi kommer ut med to tilskuddssatser for disse som endelig sats.

Når vi ser bort fra Oslofjordtillegget, holder vi forholdet mellom andel tilskudd til kulturlandskap og andel tilskudd til forurensning av den ordinære RMP-potten ca. på nivå med søknadsomgangene i 2019, 2020 og 2021.

Les mer i brev til kommunene våre, Satser og videre framdrift for regionalt miljøtilskudd i Oslo og Viken - søknadsomgangen 2022, og vedlegg til brevet

Regionalt miljøtilskudd 2023

Vi er i sluttfasen med å lande nytt regionalt miljøprogram for perioden 2023-2026 og en ny forskrift om regionale miljøtilskudd for samme periode. De foreløpige satsene for 2023 vil bli bestemt etter at de er drøftet med næringsorganisasjonene i jordbruket.

Veiledningsmateriell for søknadsomgangen 2023 vil bli lagt på nettsiden vår innen 15. mars. Da vil også de foreløpige satsene for søknadsomgangen 2023 publiseres.

Kontaktpersoner