Solcelleanlegg på bakken

Solceller på bakken
Solceller på bakken Foto: Stockfoto Microsoft Office.

Økte strømpriser har gitt øket interesse for andre energikilder, og Statsforvalteren har fått flere henvendelser og saker som gjelder ønsker om etablering av solceller på bakken, både på dyrka mark, på skogarealer og på andre arealer.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.05.2022

Vi ser at sakene i noen tilfeller behandles forskjellig i kommunene, og etter ulikt lovverk. Statsforvalteren har derfor satt i gang et arbeid for å avklare hvilket regelverk som kommer til anvendelser ved de ulike solcelleprosjektene. Dette ønsker vi å formidle videre til våre kommuner når utredningen er klar. Arbeidet avklares med relevante departement.

Statsforvalteren er i utgangspunktet positiv til produksjon av mer miljøvennlig energi som solenergi, og ser på dette som en del av det grønne skiftet med overgang til mer miljøvennlige energikilder. Samtidig er det viktig at disse anleggene ikke etableres på arealer som det er knyttet andre nasjonale eller viktige regionale interesser til, som dyrka mark eller arealer med viktige natur- eller miljøverdier.

 

(Dette er en utvidet versjon av vår artikkel i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 1/2022)

Kontaktpersoner