Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven – Gunnar Holth Grusforretning AS – Laugslet og Høysand / Monaryggen øst

Høringsfrist:
8. mai 2024 23.59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har mottatt den 29.09.2023 søknad fra Gunnar Holth Grusforretning AS om tillatelse til mottak og deponering av ikke-forurensede gravemasser, samt mellomlagring og gjenvinning av asfaltflak og vrakasfalt på lokaliteten Laugslet og Høysand / Monaryggen øst, gbnr. 612/1, 154/26, 154/29, 154/38 og 155/7, i Indre Østfold kommune.

Publisert 09.04.2024

Sammendrag av søknaden

Gunnar Holth Grusforretning AS driver masseuttak ved Laugslet og Høysand som er en del av Monaryggen øst i Indre Østfold kommune. Det er behov for å ta imot ikke-forurensede masser hovedsakelig i form av jord, grus og stein, for oppfylling og istandsetting av avsluttede uttaksområder innenfor masseuttaket.

Total mengde gravemasser til deponering er anslått til maksimalt 4 – 4,5 millioner m3, med en årlig maksimal mengde inn til mottaket på 150 – 200 000 tonn.  Videre søkes det om mottak og mellomlagring av asfalt som skal knuses og selges som nytt produkt. Det estimeres at den årlige mengden inn på mottaket vil variere mellom 2 000 – 7 000 tonn asfalt.

I reguleringsplanen for området Monaryggen øst, vedtatt 29.03.2022, er Laugslet og Høysand avsatt til steinbrudd og masseuttak. De to uttaksområdene ligger på hver sin side av terrengryggen som er avsatt som LNF-område og hensynssone landskap. Deler av planområdet ligger inne som hensynssone for grunnvannsforsyning.

I uttaksområdene tillates drift av masseuttak ned til en uttaksdybde på +130 moh., samt mottak av rene masser. Videreforedling av grusprodukter som asfaltproduksjon og ferdigbetong er også tillatt.

Mottak av ikke-forurensede masser for deponering skal først benyttes til å sikre eksisterende skråninger med helning brattere enn 1:2, og til å sikre en bredere buffer på minimum 30 meter mot boligene i sør. Oppfylling og istandsetting av uttaksområdene skal foregå i samsvar med reguleringsplanen for området og godkjent driftsplan.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Gunnar Holth Grusforretning AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 08.05.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden sendes skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2022/28472».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.