Høring av søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven til anleggsarbeid for jernbaneutbygging - Bane NOR - Moss

Høringsfrist:
24. mars 2024

Statsforvalteren har den 01.02.2024 mottatt søknad fra Bane NOR om endring av tillatelse etter forurensningsloven til anleggsarbeid for jernbaneutbygging på strekningen Sandbukta-Moss-Såstad i Moss kommune. Endringen gjelder utslipp til Verlebukta av renset anleggsvann fra dagsone Rygge og Carlbergtunnelen og økte vannmengder fra område Sentrum.

Publisert 19.02.2024

Bakgrunn

Bane NOR bygger ny jernbane på strekningen Sandbukta-Moss-Såstad og har tillatelse fra Statsforvalteren til å slippe ut renset anleggsvann til Gunnarsbybekken, Verlebukta og Mossesundet (tillatelsesnr. 2019.0407.T). Tillatelsen ble gitt 23.05.2019 og sist endret 11.12.2023.

Sammendrag av søknaden

Bane NOR søker om utslipp til Verlebukta i større omfang enn i opprinnelig søknad fra 2018. Søknaden gjelder økning av mengde renset anleggsvann til Verlebukta fra maksimalt 60 m3 per time til maksimalt 240 m3 per time. Gjennomsnittlig vannføring forventes å være 100 m3 per time. Eksisterende tillatelse har grenseverdier for konsentrasjoner i utslippsvann av bl.a. suspendert stoff, pH, metaller og flere miljøgifter. Bane NOR har ikke søkt om endring av grenseverdiene for utslipp.

Økningen i utslipp til Verlebukta gjelder renset anleggsvann fra flere kilder:

  • Vann fra dagsone Rygge, (opprinnelig tenkt å slippes til Gunnarsbybekken)
  • Innlekkasjevann og tunneldrivevann fra Carlbergtunnelen (ledes nå til kommunalt avløpsrenseanlegg).
  • Økte vannmengder fra område Sentrum.

Arbeidene i dagsone Rygge forventes ferdig i løpet av 2025 eller tidlig 2026. I Sentrum vil arbeider pågå lenger, men behovet for utslipp av renset anleggsvann vil bli mindre i 2026, når arbeider med grunnstabilisering forventes å være ferdig.

Bane NOR har gjennomført beregninger av innlagring og fortynning for utslippsvannet i Verlebukta, og konkluderer med at utslippet fortynnes raskt. De opplyser at utslippet vil ha liten påvirkning på vannkvaliteten i Verlebukta som helhet.

Anleggsvannet fra dagsone Rygge som overføres til Verlebukta vil komme fra nedbør som ellers drenerer til Gunnarsbybekken. Bane NOR opplyser at avrenningen til Gunnarsbybekken til enhver tid vil være redusert med i underkant av 5 % som følge av overføring av vann til Verlebukta. Bane NOR vurderer at reduksjonen i vannføring ikke vil medføre negative konsekvenser av betydning for sjøørret eller andre vannlevende organismer i Gunnarsbybekken.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Bane NOR lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 24.03.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/51880».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.