Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelse - Golsfjellet avløpsanlegg - Gol kommune

Høringsfrist:
1. september 2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 18.06.2021 mottatt søknad fra Gol kommune om utslipp av kommunalt avløpsvann fra Golsfjellet avløpsanlegg på gbnr. 13/124, i Gol kommune.

Publisert 10.07.2023

Bakgrunn

Gol kommune har i dag utslippstillatelse fra Fylkesmannen i Buskerud for Golsfjellet rensedistrikt avløpsrenseanlegg, datert 09.01.2002. Da tillatelsen er utdatert og det er kommet nye krav i avløpsregelverket, søker kommunen om ny utslippstillatelse for utslipp av kommunalt avløpsvann.

Sammendrag av søknaden

Golsfjellet avløpsrenseanlegg ligger på Golsfjellet nord for Gol og sør for Tisleifjorden. Avløpsrenseanlegget er et mekanisk/kjemisk/biologisk anlegg med etterpolering i våtmarksbassenger. Anlegget er dimensjonert for 5 100 personekvivalenter (pe BOF5). Anlegget har per 2020 en beregnet belastning i maksuken tilsvarende 4 000 pe. Rambøll har også gjort en prognose for maksuken i år 2030 og 2035, som tilsvarer henholdsvis 6 100 og 7 200 pe. Golsfjellet avløpsrenseanlegg har utslipp til Tisleifjorden.

Glomsrud tettbebyggelse, som ligger et lite stykke utenfor tettbebyggelsen tilknyttet Golsfjellet avløpsrenseanlegg, omfattes i dag av forurensningsforskriften kapittel 13. Kommunen opplyser at de vurderer å bygge en overføringsledning fra Glomsrud til Golsfjellet avløpsrenseanlegg. Dersom dette skjer, vil Glomsrud tettbebyggelse bli en del av samme tettbebyggelse som Golsfjellet.

Gol kommune søker nå om et maksukeutslipp på inntil 6 500 pe fra Golsfjellet tettbebyggelse. Videre søkes det om et rensekrav på 93 % for fosfor og minstekravene for rensing av organisk stoff i forurensningsforskriften, dvs. 70 % renseeffekt for BOF5 og maksimal utslippskonsentrasjon på 25 mg O2/l, og 75 % renseeffekt for KOFCR og maksimal utslippskonsentrasjon på 125 mg O2/l.

Avløpsnettet til Golsfjellet avløpsanlegg ligger i tre ulike nedbørsfelt. Utslipp fra den nordligste delen av avløpsnettet går til Tisleifjorden. Den midtre delen av avløpsnettet ligger i et nedbørsfelt med avrenning til Tisleia, som renner ut fra Tisleifjorden. Den nordligste delen ligger i et nedbørsfelt med avrenning til elva Rusteåni som renner ut i Hemsil. Avløpssystemet består av to pumpestasjoner og ca. 9 km avløpsnett. Det opplyses i søknaden at avløpsnettet har utfordringer med innlekking av fremmedvann i perioder med mye nedbør og snøsmelting. Avløpssystemet til Gol kommune er et 100 % separatsystem.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 01.09.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2021/30222.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.