Høring i forbindelse med revidering av tillatelse – Nortura SA avd Hærland

Høringsfrist:
18. august 2023 23.59

Statsforvalteren skal revidere Nortura SA avd Hærland sin tillatelse etter forurensningsloven til slakteri og produksjon av næringsmiddel på Sloraveien 60, Hærland i Indre Østfold kommune.

Publisert 19.06.2023

Statsforvalteren skal revidere tillatelsen etter forurensningsloven til Nortura SA avd Hærland. Dette skal gjøres i tråd med kravene i EUs industriutslippsdirektiv og forurensningsforskriften kapittel 36.Vi vil endre tillatelsens vilkår om utslipp til vann for å ivareta EU’s utslippsgrenser for næringsmiddelindustri. På grunn av at tillatelsen er mer enn ti år gammel vil vi også vurdere om det er behov for andre endringer. Tillatelsen omfatter aktiviteter som driftes av Nortura SA avd Hærland, Norfersk AS og Bioco AS på Sloraveien 60, gnbr. 293/15 i Indre Østfold kommune, heretter benevnt anlegget.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 gir vi allmennheten anledning til å uttale seg om saken før vi fatter vedtak. Informasjon om anlegget og den gjeldende tillatelsen kan leses i menyen til høyre.

Sammendrag av informasjon om anlegget

Nortura SA avd Hærland er en bedrift i Indre Østfold med hovedaktivitetene slakting og foredling av kylling og kalkun. Nortura SA avd Hærland har videre aktiviteter som grill, pakking og ekspedisjon. På fabrikksområdet er også bedriftene Norfersk AS og Bioco AS. Norfersk AS produserer forbrukerpakket rått kjøtt av storfe svin og lam. Bioco AS videreforedler skjærebein fra kylling og kalkun i en hydrolyseprosess. Nortura SA er eier eller deleier i alle bedriftene. Dagens tillatelse er en felles tillatelse for alle aktivitetene på området og Nortura SA avd Hærland har opplyst at bedriftene fortsatt ønsker en felles tillatelse med Nortura SA avd Hærland som ansvarlig.

Anlegget på Sloraveien 60 medfører utslipp til vann og utslipp til luft, støy og lukt. Prosessavløpsvann fra alle bedriftene på anlegget renses i renseanlegget til Nortura SA avd Hærland før påslipp til kommunal avløpsledningsnett. Det er kullfilter på avtrekk fra renseanlegget for å redusere lukt. Kartlegging av støy fra anlegget er gjennomført i 2023. Utredningen er vedlagt i informasjonen om anlegget som nå legges ut på høring.

Avløpsvannet føres videre i kommunalt avløpsnett og renses i Mysen avløpsrenseanlegg før utslipp i Mysenelva. Mysenelva er en del av vannforekomsten Hæra-Lekumelva.

For produksjon av næringsmiddel på Sloraveien 60 gjelder BAT-konklusjoner for næringsmiddelindustri (Food, drink and milk industries) fra EU. BAT-konklusjonene inneholder blant annet forpliktende grenseverdier (BAT-AEL) for utslipp til vann. Nortura SA avd Hærland har sendt inn en redegjørelse om hvordan anlegget driftes i forhold til BAT-konklusjonene, og har supplert med en særskilt redegjørelse for utslipp til vann. For nitrogen i utslipp til vann har Nortura SA avd Hærland søkt om utsatt frist til 2033 for å overholde nye krav. Bakgrunn for søknaden om utsatt frist er at bedriften forventer at et nytt avløpsrenseanlegg for Indre Østfold kommune vil stå ferdig i 2033, som vil ha nitrogenfjerning.

Du kan sende innspill eller merknader til saken

En eventuell uttalelse må sendes til Statsforvalteren innen 18. august 2023. Vi ber om at uttalelser gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med «høringsuttalelse i sak 2019/51919».

Informasjon om videre saksgang

Eventuelle høringsuttalelser vil sendes til Nortura SA avd Hærland for kommentarer, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
18. august 2023 23.59