Høring av tiltaksplan for opprydding i forurenset sediment utenfor Drammen Yard i Drammen kommune

Høringsfrist:
18. august 2023

Drammen Yard har utarbeidet tiltaksplan for opprydding av forurenset sediment i sjø utenfor sitt skipsverft i Drammen kommune.

Publisert 09.06.2023

Bakgrunn

Regjeringens handlingsplan for forurenset sjøbunn i St. meld nr. 14 (2006-2007) Sammen for et giftfritt miljø, slår fast at det skal ryddes opp på land og i sjøbunn ved de mest forurensede skipsverftslokalitetene i Norge. Om lag 100 skipsverftlokaliteter i Norge ble, basert på en vurdering av forurensningspotensialet og eksisterende data om nivåer av miljøgifter i bunnen, trukket fram for videre oppfølging av forurensningsmyndighetene. Drammen Yard var en av disse, og fikk pålegg fra Statsforvalteren i Oslo og Viken datert 01.09.2021 om å utarbeide tiltaksplan for opprydding i forurenset sjøbunn utenfor Drammen Yard i Drammen kommune.

Sammendrag av tiltaksplanen

Gjennomførte sedimentundersøkelser viser at sedimentene er stedvis forurenset av TBT, PAH-forbindelser og kobber tilsvarende tilstandsklasse V. Enkelte prøver har nivåer av TBT, kobber, PAH-forbindelser og PCB-7 tilsvarende tilstandsklasse IV. Generelt viser prøvepunktene der den gamle flytedokken har ligget høyeste nivåer av miljøgifter, og området er vurdert som potensielt kildeområde til videre spredning av forurensning til omkringliggende sedimenter.

I tiltaksplanen står det at Drammen Yard anser overvåking i regi av prosjektet Ren Drammensfjord, sammen med resipientovervåkingen som Drammen havn utfører, til å være tilstrekkelig i områdene med «hotspots», og at Drammen Yard ikke trenger å utføre egen overvåking i tillegg til disse overvåkingsprogrammene.

Tiltaksplanen kan leses i sin helhet i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknadene

En eventuell uttalelse til søknadene må sendes til Statsforvalteren innen 18.08.2023. Vi ber om at uttalelser til søknadene gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/21104».

Høringsfrist:
18. august 2023