Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelse – Sellikdalen avløpsanlegg – Kongsberg kommune

Høringsfrist:
1. august 2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 04.01.2023 mottatt søknad fra Kongsberg kommune om utslipp av kommunalt avløpsvann fra Sellikdalen avløpsanlegg med tilhørende tettbebyggelse.

Publisert 14.06.2023

Bakgrunn

Kongsberg kommune har i dag utslippstillatelse fra Fylkesmannen i Buskerud for Sellikdalen avløpsrenseanlegg, datert 07.09.2001. Da tillatelsen er utdatert og det er kommet nye krav i avløpsregelverket, søker kommunen om ny utslippstillatelse for utslipp av kommunalt avløpsvann.

Sammendrag av søknaden

Sellikdalen avløpsrenseanlegg er lokalisert på vestsiden av Numedalslågen, sør for Kongsberg sentrum. Anlegget ligger innenfor en tettbebyggelse med samlet utslipp av kommunalt avløpsvann større enn 2 000 pe til ferskvann, og er dermed regulert etter forurensningsforskriften kap. 14 med Statsforvalteren som forurensningsmyndighet.

Sellikdalen avløpsrenseanlegg ble etablert i 1979, og utbygget med slambehandlingsprosess i 1993. Anlegget er et mekanisk/kjemisk avløpsrenseanlegg med dimensjonerende kapasitet på 24 000 pe (BOF5). De siste årene har avløpsrenseanlegget hatt en maksukebelastning på nærmere 30 000 pe (BOF5). Det er krav om sekundærrensing av det kommunale avløpsvannet fra tettbebyggelsen iht. forurensningsforskriften § 14-6. For å overholde kravet til sekundærrensing av organisk stoff må det etableres et biologisk rensetrinn ved Sellikdalen avløpsrenseanlegg. Dette krever ifølge kommunen en større utvidelse eller bygging av et nytt avløpsrenseanlegg. Kommunen har vedtatt bygging av nytt anlegg som vil stå klart innen utgangen av 2026. Statsforvalteren følger opp kommunen gjennom en forpliktende fremdriftsplan med konkrete frister for innføring av sekundærensing ved Sellikdalen avløpsrenseanlegg.

Avløpsnettet består av både felles- og separatsystem, og 15 % av det totale avløpsnettet i Kongsberg er fellesnett per 2022. Tapet fra avløpsnettet er beregnet til ca. 25 – 30 %. Tapet skyldes i all hovedsak regnvannsoverløp på avløpsnettet og nødoverløp på pumpestasjonene. Fremmedvannsmengden er beregnet til mellom 35 og 61 %, men det bemerkes av kommunens driftsassistanse at disse tallene er en teoretisk vurdering med potensielt stor usikkerhet. Fellesledningene er den største bidragsyteren til fremmedvann inn på avløpsnettet. Kommunen oppgir at de har stort fokus på arbeidet med fjerning av regnvannsoverløp og sanering av fellesledninger. I søknaden har kommunen inkludert en tiltaksplan for sanering av avløpsnettet for perioden 2022-2026.

Kongsberg kommune søker om utslipp fra tettbebyggelse med samlet tilført avløpsmengde på 40 000 pe (BOF5), som vil være det nye avløpsrenseanlegget sin dimensjonerende kapasitet. Anlegget vil i tillegg til dette dimensjoneres for å ta imot septik/eksternslam tilsvarende 700 pe.

Det søkes om 70 % rensing av BOF5 eller maksimal utslippskonsentrasjon på 25 mg O2/l, og 75 % rensing av KOFCR eller maksimal utslippskonsentrasjon på 125 mg O2/l, dvs. minstekravene for overholdelse av sekundærrensekravet jf. forurensningsforskriften § 14-2. Det søkes om 95 % renseeffekt for fosfor. Hva gjelder restutslipp søkes det om et årlig utslipp på 0,792 tonn fosfor, 159 tonn BOF5 og 264 tonn KOFCR. Numedalslågen er resipient for utslippet fra Sellikdalen avløpsrenseanlegg.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Kongsberg kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 01.08.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2019/57088.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
1. august 2023