Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til etablering av sorteringsanlegg for metallholdig avfall – Metallco Sortering AS, Øra industriområde i Fredrikstad kommune

Høringsfrist:
14. november 2022 23.59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 27. juni 2022 mottatt søknad fra Metallco Sortering AS om tillatelse til å sortere shredderavfall i Titangata 14, gbnr. 303/1094, på Øra industriområde i Fredrikstad kommune.

Publisert 14.10.2022

Bakgrunn

Den omsøkte virksomheten skal etableres på samme eiendom der Metallco Kabel AS driver i dag. Metallco Kabel AS har tillatelse etter forurensningsloven til å motta EE-avfall, metaller, sanere kasserte kjøretøy og granulere kabler, blant annet.

Sammendrag av søknaden

Sorteringsanlegget skal motta inntil 15 000 tonn per år av et produkt fra fragmenteringsanlegg som kalles «Zorba». Zorba består av ikke-magnetiske metaller, hovedsakelig aluminium, men også noe jern, rustfritt stål, kobber, messing, sink, bly og ulike kompositter. Hensikten er å sortere dette til renest mulig metallfraksjoner slik at metallet kan gjenvinnes.

Råvarer til sorteringsprosessen skal lagres på tett dekke, i binger under tak og med tre vegger. Etter innmating i anlegget vil råvarene først sorteres etter størrelse, før ulike metaller sorteres ved hjelp av røntgen- eller fargedetektering. Ferdigvare og utsortert avfall skal lagres i bigbags eller konteinere og med klimabeskyttelse.

Prosessen vil ikke gi utslipp til vann. Overvann fra transportvei ledes til oljeutskiller tilkoblet kommunalt overvannsnett. Utslipp fra oljeutskilleren er allerede regulert i gjeldende tillatelse etter forurensningsloven til Metallco Kabel AS. Ved sortering og håndtering av Zorba-fraksjonen kan det oppstå støving, og det er derfor planlagt at sorteringsprosessen skal foregå under avsug og med støvfiltrering for å redusere utslipp til luft. 

Det søkes om døgnkontinuerlig drift, selv om det i hovedsak planlegges for drift på dagtid. Støyberegning som er vedlagt søknaden viser at støy fra den planlagte aktiviteten vil overholde gjeldende grenseverdier for støy som er gitt i tillatelsen til Metallco Kabel AS.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Metallco Sortering AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 14. november 2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2022/19541».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
14. november 2022 23.59