Høring av endring av tillatelse etter forurensningsloven - mengde kasserte kjøretøyer ved Stene Stål Gjenvinning AS avd. Fredrikstad på Øra i Fredrikstad

Høringsfrist:
25. mars 2022 23.59

Statsforvalteren sender med dette på høring endring av tillatelsen for avfallsanlegget til Stene Stål Gjenvinning AS avd. Fredrikstad, på Øra industriområde. Høringen gjelder endring av den øvre rammen for årlig mottak av kasserte kjøretøy på 5 000 tonn.

For at saken skal bli tilstrekkelig belyst, ber vi berørte parter om å uttale seg om endringen.

Frist for å sende uttalelse til endringen er 25.03.2022.

Publisert 21.02.2022

Relevant bakgrunnsinformasjon

Stene Stål Gjenvinning AS av. Fredrikstad (heretter benevnt ved SSG) sitt avfallsanlegg er lokalisert på gbnr. 303/1240 på Øra industriområde i Fredrikstad kommune. Driften ved avfallsanlegget var regulert med tillatelse etter forurensningsloven datert 23.6.2015, og sist endret den 29.11.2017. Tillatelsen gjaldt forurensning fra følgende aktiviteter (utdrag):

  • fragmenteringsanlegg (tynnjernmølle, presser og skrapjernsaks)
  • mottak og behandling av alle typer jern og metaller, herunder kompleksjern,
  • mottak og behandling av transformatorer, kabler og elektromotorer
  • mottak og sortering av inntil 3 500 tonn EE-avfall
  • mottak og behandling av kasserte kjøretøy – grense inntil 500 tonn kasserte kjøretøy
  • mellomlagring og omlasting av næringsavfall
  • mottak og sortering av kreosotimpregnerte jernbanesviller med jernplater
  • mottak av inntil 50 000 tonn metallavfall per år

I 2019 søkte SSG om en endring av den gjeldende tillatelsen. Det ble blant annet søkt om tillatelse til mottak og mellomlagring av blybatterier og refusjonsberettiget spillolje som enkeltfraksjoner, samt at begrensingen av årlig mottatt mengde kasserte kjøretøy (500 tonn) skulle fjernes.

Statsforvalteren endret tillatelsen for anlegget den 19.10.2021 iht. søknaden, men vi imøtekom ikke den delen av søknaden som gjaldt fjerning av begrensningen for årlige mottatte mengder av kasserte kjøretøyer ved anlegget. Vi vurderte at årlige mottatte mengder har betydning for risiko for spill, støy, støv, transport, mm. Uten rammer for årlige mottatte mengder kan håndteringen på et anlegg øke ubegrenset, uten ny vurdering tillatelsen etter forurensningsloven. For at tillatelsen for anlegget skal gjenspeile den aktuelle virksomheten ved anlegget, vurderte vi at det er riktig å inkludere rammer for årlige mottatte mengder i tillatelsen. I løpet av saksbehandlingen innhentet vi informasjon fra SSG om forventede mengder kasserte kjøretøyer ved anlegget i 2020. SSG besvarte forespørselen med å oppgi 700 tonn som forventet mengde mottatt kasserte kjøretøy. Av hensyn til fleksibilitet i driften, satte vi derfor i den endrede tillatelsen en ramme på 850 tonn årlige mottak av kasserte kjøretøy.

SSG påklaget vårt vedtak om endring av tillatelsen, der de anførte at de ønsket å kunne motta 5 000 tonn kasserte kjøretøyer ved anlegget. Statsforvalteren fant ikke at klagen ga grunnlag for å endre vårt vedtak, og oversendte derfor klagen til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.

Høring

I forbindelse med Miljødirektoratet sin behandling av klagesaken, oversendte SSG ny dokumentasjon i form av risikovurdering til Miljødirektoratet for mottak av 5 000 tonn kasserte kjøretøyer ved anlegget. Miljødirektoratet vil som del av klagesaksbehandlingen vurdere om rammen til anlegget bør heves basert på de nye opplysningene.

Miljødirektoratet har gitt Statsforvalteren i Oslo og Viken i oppdrag å sende endring av tillatelsen til SSG på høring med en øvre ramme for årlig mottak av kasserte kjøretøy på 5000 tonn. Du kan lese SSG sin miljørisikovurdering mht. mottak av 5 000 kasserte kjøretøyer per år ved anlegget i menyen til høyre.

Du kan sende uttalelse til endringen

En eventuell uttalelse til endringen av rammekravet for kasserte kjøretøyer må sendes til Statsforvalteren innen 25.03.2022. Vi ber om at uttalelser gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/44809»

Informasjon om videre saksgang

Etter at høringsinnspillene har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli sammenstilt og Statsforvalteren vil gi sin vurdering av høringssvarene, før oversendelse til Miljødirektoratet. Høringssvarene vil være gjenstand for direktoratets behandling av klagesaken.

Høringsfrist:
25. mars 2022 23.59