Søknad om tillatelse til mellomlagring og kompostering av biorest av avløpsslam - Henningsmoen Næringsområde i Indre Østfold kommune

Høringsfrist:
30. april 2021

VEAS Marked AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til drift av anlegg for mellomlagring av inntil 10 000 tonn biorest av slam og komposterslam per år ved Henningsmoen Næringsområde på Slitu i Indre Østfold kommune. Det søkes også om tillatelse til drift av en kompostreaktor i anlegget for hygienisering og stabilisering av inntil 5 600 tonn slam per år som ikke tilfredsstiller Gjødselvareforskriftens kvalitetskrav til hygienisering og stabilisering. 

Publisert 25.03.2021

Det søkes om tillatelse til etablering av et anlegg for mottak av inntil 10 000 tonn biorest og slam med et tørrstoffinnhold på over 25 %. Deler av anlegget vil være mellomlager for ferdig hygienisert og stabilisert slam som oppfyller kravene i Gjødselvareforskriften og som vil mottas med en ferdig varedeklarasjon. I tillegg etableres det ved behov en lukket kompostreaktor for slam som ved mottak ikke er tilstrekkelig hygienisert og som derfor krever videre behandling før det kan kjøres ut til sluttbruker. Kompostreaktoren vil ha en designkapasitet på inntil 5 600 tonn slam/år.

Det ferdige anlegget vil ikke ha prosesser som genererer prosessavløpsvann. Kilder til vann fra anlegget vil være svartvann og gråvann fra dagrigg, samt overvann fra tak fra lagerbygg og dagrigg. Svartvann og gråvann vil føres til kommunalt overvannsnett. Overvann fra lagerbygning og dagrigg vil bli ledet til dreneringsgrøfter. Øvrig overvann vil infiltreres til grunnen. Lagring av slam/kompost skal ikke medføre utslipp til vann.

Drift av anlegget vil medføre utslipp til luft i form av både støy og lukt, og det vil kunne oppstå mindre mengder av ammoniakkgass, hydrogensulfid og merkaptangasser når slam tørker under lagring.

Søknaden kan leses i sin helhet i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 30. april 2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/9193. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de forelagt søker for uttalelse.