Søknad om tillatelse til mellomlagring av alunskifer på Grønlikaia i Oslo kommune – Veidekke Entreprenør AS

Høringsfrist:
8. januar 2021 23.30

Veidekke Entreprenør AS søker Fylkesmannen om tillatelse etter forurensningsloven til mellomlagring av alunskifer på Grønlikaia (gbnr. 235/123) i Oslo kommune.

Publisert 30.11.2020

I forbindelse med bygging av nytt Regjeringskvartal i Oslo skal det tas ut masser for to kjelleretasjer der grunnen består av alunskifer. Vanskelige utgravingsforhold i byggegrop gjør arbeidet tidkrevende og uttak av alunskifer vil strekke seg over lengre tid enn at det blir praktisk mulig å laste en båt om dagen. Det vil derfor være behov for å mellomlagre alunskiferholdige masser i kortere perioder på egnet areal, inntil ca. 1 måned. Veidekke Entreprenør AS søker om tillatelse til å mellomlagre alunskifer på egnet område på Grønlikaia før utskipning til NOAH Langøya deponi.

Området på Grønlikaia vil bli avgrenset med gjerde og port. All mellomlagring av alunskifer vil skje på fast asfaltdekke slik at eventuelt sigevann ikke infiltrerer i grunnen. Det vil bli etablert to celler ved bruk av betongklosser. En stor celle på ca. 1 500 m2 for mellomlagring av uforvitret alunskifer og en mindre celle på 500 m2 for mellomlagring av forvitret alunskifer. Celle for forvitret alunskifer vil være tildekket med tak eller bruk av presenning, og det vil bli etablert avskjæringsgrøfter for å sikre at sigevann herfra samles opp og renses før det går videre.

Uttak av alunskifer fra regjeringskvartalet vil foregå i perioden mars 2021 til sommeren 2022, og totalt er det anslått et utskipningsbehov på ca. 40 000 m3 eller ca. 100 000 tonn med alunskifer. Veidekke Entreprenør AS søker derfor om tillatelse til midlertidig mellomlagring av inntil 4 000 tonn alunskifer til enhver tid og med en totalkapasitet på 100 000 tonn per år.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Veidekke Entreprenør AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Fylkesmannen innen 08.01.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til fmovpost@fylkesmannen.no, eller per post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2020/23427».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Fylkesmannen i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Fylkesmannen fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
8. januar 2021 23.30