Høring av søknad om omlasting av restavfall, plastemballasje og papir/papp/drikkekartong på Gomsrud avfallsanlegg

Høringsfrist:
14. januar 2019

Kongsberg kommune har søkt Fylkesmannen i Oslo og Viken om tillatelse til tilleggsaktiviteter på Gomsrud avfallsanlegg i Kongsberg kommune. Aktivitetene er omlasting av restavfall, plastemballasje og papp/papir/kartong. Søknaden om tillatelse legger med dette på offentlig høring, slik at saken kan bli tilstrekkelig opplyst før Fylkesmannen fatter vedtak.

Publisert 03.01.2019

Bakgrunn

Fylkesmannen i Oslo og Viken mottok den 29. oktober 2018 søknad fra Kongsberg kommune om tillatelse til å utvide drift på Gomsrud avfallsanlegg, utvidelsen gikk ut på omlasting av restavfall, plastemballasje og papp/papir/kartong. Kongsberg kommune har søknad fra 2016, med tilføyinger av 2017 til behandling hos Fylkesmannen angående deponidrift, omlasting av matavfall, glass- og metallemballasje, mellomlagring og kverning av hageavfall, samt mellomlagring av avvannet, hygiensiert avløpsslam. Under behandling av den opprinnelige søknaden og etter møte med kommunen 24. oktober 2018, kom det frem at det var behov for ytterligere tillegg til søknaden.

Sammendrag av søknaden fra Kongsberg kommune

Kongsberg kommune søker om å omlaste:
•restavfall, opptil 6 000 tonn per år
•plastemballasje, opptil 600 tonn per år
•papir, papp og kartong, opptil 2 000 tonn per år

Restavfall, papir/papp/kartong og plastemballasje blir samlet inn av renovasjonsbiler og leveres på området til Gomsrud i nærheten av Norsk Gjenvinnings (NG) område. Dette tillegget er tenkt å kunne erstatte løsningen til NG i fremtiden, dersom det skulle være problemer med drift, eller ordningen av andre grunner legges ned.

Avfallet vil oppbevares på tett dekke, under tak. Dekket leder overvann til sigevannsystemet på området. Kommunen vurderer at det er lav risiko for forurensning av vannfasen. Luktulemper vil være forbundet med restavfallet og plastemballasjen. Kort lagringstid og små mengder på lager er tiltak for å forhindre lukt. Støy og støv ansees å ha liten risiko for å være til sjenanse for naboer. Mottaksbingene til avfallet vil kunne stenges med en dør, dette skal hjelpe med flygeavfall. Det vil også etableres rutiner for å plukke opp eventuelt sølt avfall.

Kommunen påpeker at alle avfallsfraksjoner allerede mottas på området, og dermed vil omsøkte aktivitet kun føre til en mindre endring for området.

Høring

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Fylkesmannen i Oslo og Viken innen 14. januar 2019. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til fmbupost@fylkesmannen.no, eller per post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, postboks 1604, 3007 Drammen.

Uttalelser må merkes med referanse FMBU-2007/9232.

Informasjon om videre saksgang

Etter at høringsinnspillene har kommet inn til Fylkesmannen i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Fylkesmannen fatter vedtak om en eventuell tillatelse blir gitt, og eventuelt på hvilke vilkår.