Tilsynsmessig oppfølging med psykiater

På bakgrunn av en ny henvendelse vi har mottatt, har vi funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av en psykiater. Dette er den samme psykiateren vi har funnet grunn til videre tilsynsmessig oppfølging med i seks andre saker.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.03.2023

Henvendelsen gjelder påstand om mangelfull behandling. Vi har derfor sendt brev til psykiateren hvor vi ber om ytterligere opplysninger med frist 23. mars.

Videre saksgang vil avhenge av hvordan vi konkret vurderer opplysningene i saken. I hvilken grad vi vil se denne saken i sammenheng med de andre henvendelsene vi har funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av, vil også bero på en konkret vurdering.

Om den tilsynsmessige oppfølgingen med psykiateren

I januar sendte vi brev til psykiateren i fire saker hvor vi ba om ytterligere opplysninger med frist 30. januar.

Vi har tidligere informert om at opplysningene vi har mottatt inneholder påstander om mangelfull behandling og privatisering av relasjon mellom pasient og behandler.
Vi har mottatt de etterspurte opplysningene fra psykiateren. Sakene er under behandling.

I februar skrev vi at vi har funnet grunn til å undersøke psykiaterens rekvirering av vanedannende legemidler. Bakgrunnen var muntlige opplysninger vi hadde mottatt.

Vi innhentet derfor reseptstatistikk fra utvalgte apotek med frist 6. februar, og som vi har mottatt.

Vi har sendt brev til psykiateren hvor vi ber om utskrift av journal for syv pasienter og en uttalelse. Frist for å sende oss dette er 23. mars.

I februar informerte vi også om at vi har mottatt ytterligere en henvendelse som vi har funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av. Saken gjelder inntakssamtale med pasient. Vi har derfor sendt brev til psykiateren hvor vi ber om ytterligere opplysninger med frist 7. mars.

Når vi mottar de etterspurte opplysningene, vil vi gjennomgå og gjøre en vurdering av disse. Med denne siste saken har vi sju separate saker der vi følger opp psykiateren tilsynsmessig.

Vi ønsker ikke å kommentere sakene ytterligere før våre vurderinger foreligger.

Mottatte henvendelser vi ikke følger opp videre

Som vi også informerte om i vår nyhetsartikkel den 17. februar, har vi i tillegg til de henvendelsene vi har funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av, mottatt fem henvendelser som vi av ulike grunner ikke har funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av på nåværende tidspunkt.

I etterkant av dette har vi mottatt ytterligere en henvendelse som vi ikke har funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av på nåværende tidspunkt.

Vi kommer ikke til å kommentere disse henvendelsene ytterligere.

Generelt om vår saksbehandling

Formålet med tilsyn er å bidra til forbedret fremtidig pasientsikkerhet og kvalitet. Hvis det har gått lang tid siden hendelsen, kan videre tilsynsmessig oppfølging være mindre egnet for å oppnå formålet. Når tidsfaktoren vurderes, har også sakens art og omfang betydning for vår vurdering. For alvorlige tillitssaker som er av en slik art at de oftest meldes i lang tid etter aktuelle hendelser vil tidsfaktoren kunne få mindre betydning.

Vi gjør alltid en konkret vurdering av om det er grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av alle henvendelser vi mottar. Der det er aktuelt gjør vi en vurdering av om henvendelser bør ses i sammenheng.

Det er også anledning for innbyggerne å ta kontakt med oss for å få veiledning knyttet til dette.