Tilsyn med smitteutbrudd ved Fjell bo- og servicesenter i Drammen er avsluttet

Et viktig formål med våre tilsyn er å bidra til kvalitet, sikkerhet og tillit. Vi tar kommunens redegjørelse til etterretning og finner ikke grunnlag for videre oppfølging av saken.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.12.2021

Utdrag av Statsforvalterens tilbakemelding til Drammen kommune: (Les hele brevet i lenken til høyre)

I etterkant av utbruddet har dere avdekket flere forbedringspunkter, og at det er behov for en gjennomgang av overordnede rutiner for beredskap, kommunikasjon og informasjonsflyt og anskaffelse av renholdstjenester. Det er videre analyseteamets oppfatning at en del av risikoen for at lignende skal skje igjen kunne vært redusert ved tiltak på systemnivå i kommunen som helhet. 

Det fremgår av kommunens redegjørelse at ledelsen ved bo- og servicesenteret hele tiden fulgte situasjonen, og satte inn tiltak som ble intensivert utover i forløpet. Dere skriver at det ikke er grunn til å anta at resultatet ville vært annerledes dersom utbruddet hadde skjedd på et annet sykehjem. 

Dere skriver at smitteutbruddet har vært en stor belastning for pasienter og pårørende, og de ansatte har gjort en uvurderlig innsats for å bryte isolasjon og være til stede for beboere i størst mulig grad. Dere skriver også at ledere ved sykehjemmet har vært til stede hele tiden, vist omsorg og lagt til rette for gode møteplasser. 

Statsforvalteren ser at dere var raskt ute med å ta tak i situasjonen da dere fikk påvist smitte på sykehjemmet. Dere foretok smittesporing og iverksatte tiltak for å forhindre smittespredning. Vi ser av redegjørelsen at dere har planlagt, utført, evaluert og korrigert praksis og prosedyrer underveis i forløpet av smitteutbruddet ved Fjell bo- og servicesenter. Dette er i tråd med
internkontrollforskriftens krav til kontinuerlig forbedringsarbeid. 

Statsforvalteren ser at kommunen har fulgt opp smitteutbruddet og på bakgrunn av erfaringer har planlagt og iverksatt korrigerende tiltak. Vi ser også at kommunen har utarbeidet og iverksatt tiltak for å sikre at den enkelte virksomhet har planer i henhold til gjeldende regelverk. 

Statsforvalteren tar kommunens redegjørelse til etterretning og finner ikke grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av saken. Saken avsluttes med dette.