Mangeårig fiskeforvalter Tore Qvenild (76) tar doktorgrad som kan forutse klimaeffekter på aure i høyfjellet

Tore Qvenild (til høyre) sammen med komiteen som har bedømt avhandlingen, professorene L. Chavarie, J. Höyesjö og Ø. Langangen.
Tore Qvenild (til høyre) sammen med komiteen som har bedømt avhandlingen, professorene L. Chavarie, J. Höyesjö og Ø. Langangen. Foto: Privat.

Over flere tiår har fiskeforvalter Tore Qvenild (76) forsket på hvordan klimaforhold påvirker krepsdyr og ørretproduksjon i høyfjellet. Den langvarige forskningen er nå blitt en doktorgrad, som gir mulighet til å forutse hva slags økologiske følger klimaendringene kan få.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.01.2022

Fredag 28. januar i år forsvarte Tore Qvenild sin avhandling “Climatic impact on the crustacean species Lepidurus arcticus, Gammarus lacustris and Eurycercus lamellatus on brown trout Salmo trutta production in a high mountain area in Southern Norway” til Dr Philos graden. Disputasen fant sted ved Universitetet i Oslo.

Avhandlingen beskriver hvordan klimaet kan påvirke krepsdyrene skjoldkreps, marflo og linsekreps og produksjon av aure i høyfjellet. Qvenild har gjennom en årrekke studert krepsdyr og aureproduksjonen i flere innsjøer på Hardangervidda. Å framskaffe slike lange tidsserier er et svært langsiktig og tidkrevende arbeid, og lange tidsserier er derfor sjeldne. Lange tidsserier er svært verdifulle og gir mulighet til å avdekke hvordan varierende klimatiske forhold påvirker økologien og å kunne forutse økologiske konsekvenser endringer i klimaet vil kunne få.

Qvenild har arbeidet med fiskeforskning og fiskeforvaltning siden 1970-tallet. Han har gjennom mange år vært fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Hedmark. Han er nå pensjonist, men arbeider fortsatt hos Statsforvalteren i Innlandet på pensjonistkontrakt. Studiene på Hardangervidda som ligger til grunn for doktorgradsavhandlingen har han gjennomført og publisert på fritiden. Dette er imponerende. Studier og publikasjoner som tilfredsstiller en avhandling til Dr Philos graden er vanligvis resultat av flere års arbeide i full forskerstilling. 

 

Kontaktpersoner