Høring - Søknad om tillatelse til massemottak på Engemoen

Høringsfrist:
9. februar 2024 23.59

Bjørn Baastad AS søker om tillatelse etter forurensningsloven for mottak og deponering av ca. 100 000 m3 jord- og steinmasser som ikke er forurenset. Mottaket planlegges på Engemoen i Trysil kommune. I samme område vil det også foregå snødeponering.

Publisert 09.01.2024

Bakgrunn for søknaden

Overskytende jord- og steinmasser (overskuddsmasser) som oppstår i forbindelse med samferdselsutbygging og andre anleggsarbeider, er i utgangspunktet næringsavfall selv om massene ikke er forurenset av helse- eller miljøfarlige stoffer. Slike masser omtales ofte som «rene masser».

Etter forurensningsloven § 32 skal næringsavfall leveres til godkjent mottak så lenge det ikke kan gjenvinnes. Med godkjent mottak menes anlegg som har tillatelse etter forurensningsloven.

Søknaden

Massemottaket skal ligge på Engemoen grustak, gnr. 21 / bnr. 13 - 14, i Trysil kommune. Formålet er oppfylling og tilbakeføring til LNF-formål.

Søknaden med tilhørende vedlegg (tilgjengelig i menyen til høyre) redegjør for driften av anlegget, og hvordan belastningen på ytre miljø er vurdert.

Det søkes i første omgang om å deponere 101 470 m3 med masser i deponiet. Planlagt driftstid er fram til år 2041. Etableringen av deponiet er i samsvar med reguleringsplanen for området. Deponiet skal være åpent mandag til fredag fra kl. 07:00 til kl. 18:00. Ved spesielle hendelser, som f.eks. flom, ras o.l., kan det være nødvendig å kjøre inn masser i deponiet utenom disse tidsrommene

Det befinner seg sju boliger og to fritidsboliger innenfor en radius på 500 m fra deponiet. Det er ca. 250 m til nærmeste grunnvannsforekomst. Minste avstand til nærmeste vannresipient, Trysilelva, er ca. 200 m i luftlinje.

Innhold i en tillatelse

Mottak av masser fra flere ulike kilder for utfylling eller deponering krever særskilt tillatelse etter forurensningsloven. I en tillatelse settes det betingelser som skal ivareta ytre miljø. Dette omfatter blant annet mottakskontroll, grenseverdier for støy og støv, kontroll på utslipp til vann og lignende.

Tillatelser etter forurensningsloven er tilgjengelig på www.norskeutslipp.no.

Høringsuttalelser

Høringsuttalelser må sendes til Statsforvalteren i Innlandet, sfinpost@stasforvalteren.no, innen 9. februar 2024.

 

Høringsfrist:
9. februar 2024 23.59