Opprettelse av Nekfallet naturreservat

Høringsfrist:
18. mars 2019 23.59

Fylkesmannen har sendt på høring et forslag om opprettelse av Nekfallet naturreservat i Rendalen kommune.

Publisert 21.01.2019

Området som foreslås vernet er ei bekkekløft med tilhørende skog langs elva Neka og ved Nekfallet i Rendalen kommune. Skogen består av gammel granskog, men har også et stort innslag av furu- og løvskog. Det er flere myrer i de flate områdene øst i verneforslaget. Deretter blir topografien brattere ned mot Nekfallet.

Verneverdiene er først og fremst knyttet til Nekfallets fosserøykskog. Selv om skogen langs fossen er hardt uthogget, finnes flere småvokste gamle grantrær innenfor fosserøyksonen. Disse granene utgjør svært viktige nøkkelelementer, siden de er påvirket av en jevn fosserøyk og bærer preg av konstant høy luftfuktighet. Fosserøykskog som dette er naturlig sjeldne, samtidig som de er svært artsrike og viktige miljøer for flere krevende lavarter.

I sidemenyen kan du lese alle høringsdokumentene knyttet til saken. Kort sagt innebærer forslaget at hogst av skogen i området, motorferdsel i utmark og nye tekniske inngrep som bygging av nye veier og oppføring av nye bygninger blir forbudt. Jakt, fangst, fiske, beiting, bærsanking, bålbrenning, uttransport av storvilt, motorferdsel på bilveien, forsiktig vegetasjonsrydding ved utsiktsplassen og vedlikehold av eksisterende stier og vei er foreslått tillatt i samsvar med gjeldende lovverk.

Vi ber om eventuelle merknader til forslaget om å opprette Nekfallet naturreservat, spesielt til den foreslåtte avgrensningen og den foreslåtte forskriften, innen 18. mars 2019. Du kan sende en e-post til fminpost@fylkesmannen.no eller bruke skjemaet nedenfor til å uttale deg.