Nasjonal prioriteringsveileder for kommunale helse- og omsorgstjenester lansert 10.4.2025

Kommunene anbefales å bruke prioriteringskriteriene: nytte, ressurs og alvorlighet, i vurderinger om behov for kommunale helse- og omsorgstjenester.

Publisert 21.05.2025

Ny nasjonal veileder for prioriteringer i kommunale helse- og omsorgstjenester ble lansert av Helsedirektoratet den 10.4.2025. Veilederen er laget på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og er ment å fungere som en prosessveileder som gir anbefalinger til prosesser for beslutninger om prioriteringer, men ikke til hva som skal prioriteres.

Veilederen anbefaler bruk av prioriteringskriteriene: nytte, ressurs og alvorlighet, bruk av styringsinformasjon og tilrettelegging for god prioriteringspraksis på politisk, administrativt og klinisk nivå.

Veilederen er utarbeidet for:

  • kommunale ledere på alle nivåer med ansvar for kommunale helse- og omsorgstjenester
  • saksbehandlere som fatter vedtak om kommunale helse- og omsorgstjenester
  • helsepersonellet som yter kommunale helse- og omsorgstjenster
  • personer som søker om eller mottar kommunale helse- og omsorgstjenster og deres pårørende

I kommunale helse- og omsorgstjenester vurderes det ofte om et tiltak eller en tjeneste skal tilbys, eller ikke, og om det finnes alternative måter å utforme tiltaket eller tjenesten på. For eksempel om tiltaket og tjenesten gjennom oppgavedeling eller tverrfaglig samarbeid, kan ytes med andre ressurser enn før. Når en prioriteringsbeslutning innebærer at ressursbruken og/eller kvaliteten på tjenestene reduseres, er det viktig å passe på at krav om forsvarlighet og nødvendige tjenester blir innfridd, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 (lovdata.no)

Begrepet «nødvendige helse- og omsorgstjenester» skal tolkes slik at det gir rettskrav på nødvendig hjelp med en forsvarlig standard, basert på en individuell helse- og omsorgsfaglig vurdering av behov. Forsvarlighetskravet innebærer at tjenestene må holde tilfredsstillende kvalitet, ytes i tide og i tilstrekkelig omfang. I merknadene til rettighetsbestemmelsen pasient- og brukerrettighetsloven i prp. 91 L (regjeringen.no) er det uttalt om den helse- og sosialfaglige vurderingen at "I vurderingen må behovet til den enkelte veies opp mot fellesskapets behov, hvor det kan legges vekt på kommunens økonomiske ressurser. Det er imidlertid en minstestandard som kommunene ikke kan gå under med henvisning til dårlig økonomi."

Flere Agderkommuner har deltatt i arbeidet med denne veilederen. Kristiansand kommune har bidratt i referansegruppen, og Birkenes, Bygland, Bykle, Farsund, Flekkefjord, Grimstad, Iveland og Kvinesdal har deltatt i digitale møter. I tillegg har flere av våre kommuner gitt innspill i høringsrunden.

Vi anbefaler at kommunene setter seg inn i denne veilederen og bruker den i det videre arbeidet med prioriteringer innen helse- og omsorgstjenester, og håper den vil bli et nyttig verktøy i en utfordrende tid for kommunene.