Høringsuttalelse til lovforslag om vindkraftutbygging på land

Vi mener lovforslaget er et skritt i riktig retning, men savner styrking av mer helhetlige regionale planer som minsker press på natur og friluftsområder.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.03.2023

Stortinget har bedt regjeringen fremme et forslag om å innlemme planlegging og bygging av vindkraftanlegg i plan- og bygningsloven. Kjernen i lovforslaget er at vindkraftanlegg på land må inngå i en områdereguleringsplan etter plan- og bygningsloven før det kan bli gitt konsesjon (byggetillatelse). Du kan lese hele høringsuttalelsen via lenke i høyre spalte.

Reguleringsplan før konsesjon kan være et steg i riktig retning. Men utfordringene stopper ikke ved kommunegrensene.

Vi mener forslaget kan være et skritt i riktig retning for å sikre en mer bærekraftig utbygging. Samtidig er det krevende å vurdere hvilken effekt lovendringen kan få for ikke-prissatte arealinteresser som naturmangfold og friluftsliv. Effekten vil blant annet avhenge av kvaliteten på konsekvensutredninger og medvirkning knyttet til beslutningsprosessene. Vi mener derfor at det vil være avgjørende med klare og strenge kvalitetskrav til konsekvensutredninger og medvirkning – både for selve lokaliseringen, som foreslås besluttet i områdereguleringsplan, og de mer detaljerte problemstillingene knyttet til vindkraftanlegget som foreslås behandlet i konsesjonsprosessen.

Regional plan bør styrkes, og fornybarutbyggingen bør styres til «grå» arealer fremfor natur

Vi fremholder som særlig viktig at rollen til regionale planer styrkes ved lov i forbindelse med fornybar energiutbygging, som vindkraft og bakkemontert solkraft. Her er det ikke foreslått noen endringer fra dagens situasjon. Som i dag, vil det fortsatt være adgang til at fylkeskommunene kan vedta regionale planer for vindkraftutbygging. Vi mener en styrking av rollen til regional plan i fornybarutbyggingen er helt nødvendig for å muliggjøre helhetlige arealavklaringer, og ivareta ikke-prissatte arealinteresser som krysser kommunegrenser. Det er viktig at presset på intakt natur minimeres og at fornybarutbyggingen i så stor grad som mulig styres til egna «grå» arealer, som for eksempel eksisterende industriområder.