Orkidé i Grimstad – blomstrer sjelden og tidlig

På Kalvehageneset har orkidéer allerede blomstret.

Det er vanlig at orkidéer blomstrer i juni måned. De liker varme og sol og får dette tilfredsstilt først etter noen gode dager i juni måned. Men enkelte vårer er annerledes slik som i 2014. For i år har disse plantene ytterst på Kalvehageneset utenfor Homborsund i Grimstad, stått i blomst allerede i to uker i slutten av april. Det betyr at de ligger fem til seks uker før det som er «normalt».

Narrmarihånd
Narrmarihånd på Kalvehageneset

De knollene som ligger nede i bakken har i år fått nok energi og varme til å skyte opp unormalt tidlig. Og vi vet jo alle at det har vært en spesielt varm vår. En vår som får en til fundere over klimaendringer og følge med på utviklingen vi ser rundt oss. Den grønne våren kommer tidlig både med blader på skogstrær og blomster på hagetrær. Og når naturen gir så klare signaler får det oss til å undre over utviklingen i klimaet.

Det som er spesielt med denne orkidéen, er dessuten at det er en egen art som ikke vokser i Norge annet enn på noen odder og holmer i Grimstad. Den har vokst her, sannsynligvis i minnelige historiske tider. Det gjør det spesielt interessant å viktig å bevare den. Så la den stå og ikke plukk slik noen har gjort på denne odden i forrige uke.