Statsforvalterens høstkonferanse for ordførere og kommunedirektører med allsidig program

Årets konferanse gikk av stabelen den 28.- 29. oktober på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal, og samlet Agders politiske og administrative ledelse til en dag full av interessante tema som direkte påvirker kommunenes hverdag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.11.2021

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt med Kommunenes Sentralforbund, der de har ansvaret for innholdet på første dag, før vi overtar stafettpinnen med en hyggelig middag på kvelden for alle inviterte.

Dag to starter med at Statsforvalter Stein A. Ytterdahl ønsket forsamlingen velkommen.

Professor Anne Sverdrup-Thygeson fra NMBU viste forsamlingen hvordan satsing på å beholde en intakt natur også vil være en verdifull ressurs i møte med natur- og klimakrisen. Fagdirektør Thomas Kiland-Langeland gikk deretter gjennom hvordan kommunene kan bygge inn Bærekraftmålene i sine planer og styringssystemer.

Den nye barnevernsreformen vil stille enda større krav til hvordan kommunene rigger sine tjenester rundt barnet. Utdanningsdirektør Tore K. Haus og fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen påpekte at tilnærmingen måtte være tverrfaglig, med fokus på «Laget rundt barnet».

Assisterende statsforvalter Knut Berg introduserte deretter kommunenes ansvar for å lage planer for oppfølging av veteraner fra våre operasjoner i utlandet. Seniorrådgiver Tord Lindelid ga oss deretter en oversikt over Agders veteraner, totalt ca 1800 siden Libanon-kontingenten i 1978, der alle kommuner hadde noen som hadde vært ute i tjeneste. En representant fra Horten kommune orienterte om hvordan de hadde rigget sin oppfølging for å utnytte de ressursene veteranene kan være for en kommune.

Husbankens regiondirektør, Øystein Djupedal holdt deretter et innlegg der han presenterte hvilke muligheter kommunene hadde til å utnytte de mulighetene som Husbanken kan by på for å skape trygge hjem for innbyggere som i utgangspunktet ikke har økonomisk bæreevne til å kjøpe egen bolig. Husbanken har fremdeles uutnyttede midler til f.eks startlån, og kommunene ble oppfordret til å benytte seg av denne svært gunstige ordningen.

Vi er fremdeles i en pandemisituasjon. Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen og fylkesberedskapssjef Yngve Årøy tok oss igjennom aktuelle tema og refleksjoner rundt for videre pandemihåndtering.

Fra UDI presenterte regiondirektør Tormod Stavenes direktoratets vurderinger i forhold til oppseilingen av en ny flyktningkrise, og hvordan de hadde inngått fleksible mottaksavtaler som kunne dimensjoneres etter antallet flyktninger, asylsøkere og migranter.

Agders nye politimester, Kjerstin Askholt og politibetjent Cathrine Fossnes innbød deretter forsamlingen til videreutvikling av samarbeidet mellom politiet og kommunene for å lykkes med forebygging, som er politiets hovedstrategi.

Presentasjonene fra foredragene vil bli lagt ut fortløpende. Sjekk gjerne innom igjen om et par dager.