Rapport fra Potebua på trøndersk matfestival – fra potetjord til offentlige fat

På årets Trøndersk Matfestival var prosjektet «Mer trøndersk mat i offentlige måltid» til stede med «Potetbua»! Her satte vi søkelyset på poteten som inngangsport til en større endring: å få mer lokal mat inn på offentlige kjøkken i Trøndelag, fra barnehager og skoler til sykehjem, Forsvaret og kantiner.
Festivalgjestene fikk oppleve poteten på nye måter, blant annet gjennom retten Pøbelpotet stekte poteter fra poteter fra Frosta, toppet med smeltet ost fra Gammel-Erik, Orkladal ysteri og Toddum gårdsysteri, sylta vårløk fra Frosta og hjemmelaget hvitløksmajones. En smaksopplevelse som viste hvordan trønderske råvarer kan bli til spennende, smakfulle retter også i offentlige kjøkken.
Politikk, produksjon og praksis i samme rom
En av de store suksessene med Potetbua var at politikere, administrasjonsfolk og produsenter ikke bare kom innom, de deltok aktivt med forkleet på! I boden møtte du bl.a. fylkesordfører Thomas Ivar Hallem, leder for hovedutvalg næring og industri Ingvill Dalsegg, leder i Norges Bygdekvinnelag Ann Irene Myhr og underdirektør i Landbruksavdelinga hos Statsforvalteren Anstein Lyngstad. Dette skapte en unik arena der beslutningstakere, matprodusenter og kjøkkenfolk stod side om side, både ved grytene og i samtalene om hvordan vi kan få mer trøndersk mat inn i offentlige menyer.
Anstein Lyngstad fra Statsforvalteren på stand i Potebua.
Foto: Ann Kristin Møsth Wang, Matvalget.
Fra ord til handling
Prosjektet har et tydelig mål: Innen 2030 skal minst 50 % av maten i offentlige måltider i Trøndelag ha lokal opprinnelse. Potetbua på festivalen ble et levende eksempel på hvordan vi kan nå målet gjennom samarbeid, kunnskapsdeling og vilje til å bruke innkjøpsmakten strategisk.
Takk til alle som tok turen innom!
Gunn Bratberg fra Grønt kompetansesenter Mære Skjetlein er prosjektleder for prosjektet «Mer trøndersk mat i offentlige måltid». Hun oppsummerer deltakelsen på Matfestivalen slik: «Engasjementet vi møtte under festivalen viser at dette er en satsing som treffer bredt både politisk, i matbransjen og blant innbyggerne. Vi ser frem til å fortsette dialogen med kommunene, produsentene og kjøkkenmiljøene, og til å bygge videre på den energien som ble skapt under Trøndersk Matfestival.»
De som sto på stand i Potetbua hadde det både artig og travelt! F.v. Gunhild Halvorsen fra Statsforvalteren, Vera Wang var teknisk ansvarlig for standen, Kristine Fostad fra Trøndelag fylkeskommune, Ann Kristin Møsth Wang fra Matvalget og Gunn Bratberg som er prosjektleder hos Grønt kompetansesenter Mære Skjetlein.
Foto: Trøndelag fylkeskommune.
Kontaktpersoner
-
Liv Gystad
Tlf: 73 19 92 60 / 90 83 73 05 -
Gunhild Halvorsen
Tlf: 74 16 84 31 / 92 49 41 30
Prosjektleder
Gunn Bratberg:
454 87 840
gunbr@trondelagfylke.no