Ny veileder skal gjøre arealplanlegging bedre

Statsforvalteren i Trøndelag har utarbeidet en dispensasjonsveileder for arealbruk i fylket. Formålet er å sikre mer effektive søknadsprosesser for kommunene og legge til rette for medvirkning og demokratiske prosesser for innbyggerne.

Publisert 16.04.2021

- Den nye veilederen beskriver hele søknadsprosessen og fungerer både som støtte og som oppslagsverk for nye og erfarne saksbehandlere i kommunene. Intensjonen med veilederen er å få færre og riktige saker på høring, forteller seniorrådgiver Anne Waagø-Hansen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Veilederen legger stor vekt på hvilke hensyn som skal vektlegges i en dispensasjonsvurdering og vil derfor være til hjelp når kommunene skal vurdere om og når de skal gi dispensasjon. Anne Waagø- Hansen har hatt ansvaret for å utarbeide dispensasjonsveilederen. Det er gjort i samarbeid med blant andre Trøndelag fylkeskommune.

Den nye dispensasjonsveilederen kan du lese her. 

Økning i antall dispensasjonssaker

Regjeringen har ved flere anledninger ønsket effektive og enkel saksbehandling ved å fjerne såkalte tidstyver. En tidstyv som ofte forsinker søknadsprosesser er når søknaden krever dispensasjon. En lovendring i 2017 la til rette for å unngå ressurskrevende dispensasjonssøknader ved at kommunene skulle sørge for å ha gode oppdaterte planer ved bl.a. å gjøre det enklere å gjøre mindre endring av reguleringsplan samt oppheve utdaterte reguleringsplaner.

- Vi ser at mange dispensasjonssaker skyldes at det ikke er tilstrekkelig god nok avklaring når det gjelder arealbruk i kommunenes arealplaner, forteller seniorrådgiver Anne Waagø-Hansen.

Til tross for lovendringen og andre tiltak, har antall dispensasjonssaker økt siden 2017 både i Trøndelag, og resten av landet. Statsforvalteren i Trøndelag mottar ca. 800 dispensasjonssaker for høringsuttalelse per år.  Det viser at endringene regjeringen innførte, ikke har virket etter hensikten. Det er årsaken til at det ble satt i gang et arbeid med å skrive en dispensasjonsveileder.

Veileder for trøndelag

Selv om en tilsvarende veileder er utprøvd i Oslo og Viken må den tilpasses trønderske forhold.

- Vi har brukt mye ressurser på å veilede kommunene i dispensasjonssaker gjennom hele 2020, og vi ser at det er reduksjon i antall saker. Nå tror vi veilederen bidrar ytterligere til å begrense antall dispensasjonssaker, sier Waagø-Hansen.

- For å sikre effektive saksbehandlingsprosesser er det derfor viktig at kommunene i størst mulig grad har oppdaterte planer slik at tiltak kan gjøres i henhold til plan og ikke gjennom dispensasjon som fører til lengre og mer ressurskrevende søknadsprosesser, sier Anne Waagø-Hansen.

Slik kan kommunene i stedet bruke ressursene på å få gode oppdaterte arealplaner som i motsetning til dispensasjonssaker legger til rette for medvirkning og demokratiske prosesser.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.