Søknad om endring av tillatelse - sorteringsanlgg for næringsavfall - omlasting av våtorganisk avfall - Heggstadmoen - Trondheim

Høringsfrist:
1. mars 2022 23.59

Retura TRV AS søker om ny tillatelse til omlasting av våtorganisk avfall (matavfall), og endring av tillatelse til sortering av næringsavfall og behandling av oljeslam.

Publisert 04.02.2022

Statsforvalteren har satt i gang revidering av tillatelsen til Retura TRV AS fordi tillatelsen er over 10 år. Bedriften søker samtidig om tillatelse til ny aktivitet, omlasting av våtorganisk avfall (matavfall), samt at tillatelsen til behandlingsanlegget for oljeslam må oppdateres med hensyn til nye krav fra EU (IED, BAT og BREF for avfall).

Retura TRV AS driver sorteringsanlegg for næringsavfall på Heggstadmoen (gnr. 217, bnr 13, 38, 39, 40 med flere). Virksomheten mottar orfinært og farlig avfall, hovedsaklig fra næringskunder, men også private kunder med større mengder.

Retura TRV AS sin eksisterende tillatelse er over 10 år gammel, og Statsforvalteren har pålagt bedriften å komme med opplysninger til å utarbeide en ny oppdatert tillatelse.

De har i tillegg søkt om en ny aktivitet; omlasting av våtorganisk avfall (matavfall), med en årlig ramme på 12 000 tonn. Bedriften opplyser at de skal bruke bygget der det tidligere ble sortert aske til omlasting av matavfall. Matavfall skal som hovedregel ikke mellomlagres, men vi vurderer å tillate mellomlagring i tre dager, maksimalt 110 tonn, for å ta høyde for uforutsette hendelser uten å bryte vilkår i tillatelsen.

Nytt regelverk fra EU (IED) gjør det nødvendig å stille strengere krav til behandlingsanlegg for oljeslam. Bedriften vil nå etablere et renseanlegg for behandling av oljeholdig vann fra avvanning av oljeslam. Både avvanningsanlegget og renseanlegget bygges i containere. Etter rensing skal vannet slippes på kommunalt renseanlegg. Det søkes om en ramme for anlegget på 10 000 tonn pr år.

Miljødirektoratet er normalt myndighet på behandling av oljeslam/avfallsvann fra behandling av oljeslam, siden dette regnes som farlig avfall. I denne saken er myndigheten delegert til Statsforvalteren i Trøndelag.

Søknaden og tilleggsinformasjon

Søknaden og andre relevante dokumenter er tilgjengelig i menyen til høyre. Søknaden redegjør for driften av anlegget, og omfanget av ny aktivitet, og hvordan belastningen på ytre miljø er vurdert. Deligeringsvedtaket fra direktoratet er også vedlagt.

Saksnummer: 2018/1960

Innholdet i en tillatelse

Anlegg for behandling og mellomlagring av avfall krever særskilt tillatelse etter forurensningsloven. I en tillatelse settes det vilkår som skal ivareta ytre miljø, som blant annet grenseverdi for støy, kontroll på utslipp til vann, tiltak mot flygavfall, og liknende.

Alle gitte tillatelser er tilgjengelig på www.norskeutslipp.no

Frist for merknader

Vi ber om at eventuelle merknader til søknadene sendes til Statsforvalteren i Trøndelag, postboks 2600, 7734 Steinkjer eller på e-post til sftlpost@statsforvalteren.no senest 1.3.2022.