Møter vinterfisket med ny tiltaksplan

Om lag 4000 gjestearbeidere er ventet til kommuner i Vesterålen og Lofoten under vinterfisket. Her fra Stamsund i Vestvågøy.
Om lag 4000 gjestearbeidere er ventet til kommuner i Vesterålen og Lofoten under vinterfisket. Her fra Stamsund i Vestvågøy.

Vinterfisket står for døren, samtidig har de nasjonale smittetallene økt kraftig de siste ukene. Midt oppe i dette skaper også den nye Omikron-varianten utfordringer for hvordan vinterens sesongfiske blir gjennomført.

Publisert 23.12.2021

I år som i fjor har nasjonale myndigheter utarbeidet en tiltaksplan for å sikre en best mulig gjennomføring av fiskeriene.

I tiltaksplanen er ansvaret for hver enkelt aktør kartlagt, men kanskje aller viktigst er det klarlagt at alle aktørene har et ansvar for å sikre godt samarbeid.

Som en del av dette arbeidet har Politiet, Statsforvalterne i Nordland, Troms og Finnmark, NHO og Sjømat Norge gjennomført møte om noen av utfordringene som adresseres i tiltaksplanen.

– Sjømatnæringen tar smittevernet på høyeste alvor og medlemsbedriftene i Sjømat Norge jobber hardt for å unngå at det skal komme smitte inn på fiskemottakene. Bedriftene melder at de har en god dialog med kommunene om utfordringene de står ovenfor. Blant utfordringer som er nevnt er mangel på hurtigtester og bekymring knyttet til innreise av gjestearbeidere, sier Stine Akselsen, direktør for industri og handel i Sjømat Norge.

Ønsker flere hurtigtester

Det jobbes nå med å få på plass flere hurtigtester. Statsforvalteren har dialog med Helsedirektoratet om dette, men noe av utfordringen er at det er mangel på hurtigtester nasjonalt.

Vi må nok vente til midten av januar før det er nok tester tilgjengelig.

– Vi har bedt kommunene om å rapportere inn hvor mange gjestearbeidere de forventer gjennom vinteren for å sikre at nok tester deles ut. For eksempel øker folketallet i Øksnes kommune med 10 prosent under fiskeriene og dette må det tas høyde for med fordeling av tester, sier Asgeir Jordbru, fylkesberedskapssjef hos Statsforvalteren i Nordland.

Stikkprøvekontroll på grensen

Politiet utfører grenseoppdrag i henhold til oppdrag gitt av Politidirektoratet.

– I og med at alle grenseovergangene er åpen så vil det være vanskelig å kontrollere alle som kommer over grensen. Gjennom stikkprøvekontroller ser vi imidlertid at de aller fleste følger opp pålegg om å registrere seg ved ankomst Norge. Den enkelte reisende kan derfor følges opp videre av kommunen der den reisende skal til, sier Arne Hammer, visepolitimester i Nordland politidistrikt.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.