Tørke i Nordland

Store deler av Nordland har fått lite eller ingen nedbør den siste måneden. I kombinasjon med kaldt vær har dette skapt problemer med vannforsyningen flere plasser i Nordland. Tørken har også skapt utfordringer med gressbranner.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.12.2012

Rekordtørke

I Bodø har det falt 0,9 millimeter nedbør den siste måneden. For å finne en tilsvarende tørr periode må vi helt tilbake til november 1960 da det bare kom 0,8 millimeter på hele måneden. Også for resten av Nordland har det vært svært lite nedbør den siste måneden og dette kombinert med kaldt vær har gitt utfordringer for vannforsyningen flere plasser i Nordland. Prognosene fremover viser at den tørre værtypen vil fortsette.

Problemer med vannforsyningen

Grunnet kritisk lavt vanntilsig har Lødingen kommune oppfordret alle sine innbyggere å spare på vannet. I Gildeskål ble 20 husstander uten vann da vannet frøs i et privat vannverk. Her har vannverket løst floken med å kjøre vann i tankbiler fra et annet vannverk.

Vannverkseiers ansvar

Det er vannverkseiers ansvar at abonnentene mottar tilstrekkelige mengder vann av tilfredsstillende kvalitet. Vassverkseier sine plikter er nedfelt i drikkevannsforskriften. Vannverkseier har også beredskapsplikt etter lov om helsemessig og sosial beredskap.

Oppdatert beredskapsplan og internkontrollsystem

Når det oppstår svikt i vannforsyningen skal vannverkseier i henhold til drikkevannsforskriften, ha oppdatert beredskapsplan for hvordan situasjonen skal håndteres. Eksempelvis skal denne si noe om alternativ drikkevannsforsyning, for eksempel utkjøring av vann. Alle vannverk skal ha også ha planer for kriseberedskap, samt internkontrollsystem.

Kommunens ansvar

62 % av vannverkene i Nordland er eid av kommunene selv. I tillegg til å være vannverkseier har kommunene ansvar for en rekke tjenester som er avhengige av vann, eksempelvis helse- og omsorgstjenester, barnehager og skoler, tekniske tjenester og brannberedskap.

Gressbranner

Det tørre været har også ført til flere tilfeller av gressbranner i Nordland den siste uken. Nyttårsfeiring med fyrverkeri og tørt gress er ingen god kombinasjon. Her er det det lokale brannvesen som tar avgjørelsen om det er tilrådelig å sende opp fyrverkeri.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.